Olavskongen

Olavsdagene løper av med Trondheim. På TV diskuteres helgenkong Olav den Hellige. På plassen foran vestfronten utfoldet seg et verbalt slag om sannhet og kopirettigheter til ettermælet hans. Olav den Hellige tilhører Romerkirken og er markedsført fra Roma kontinuerlig, bare med få strategiske og taktiske tilbaketrekninger. Panelet bestod av en forfatter, en katolsk etterkommer av Olav den Hellige, en teolog, en historiker og en debattleder. De manglet innsikt i romerkirkens forsøk på å overta Norge over mange år. Roma lyktes heller ikke før vi i 1305 kom under Sverige; Uppsala og Skåne biskopene som styrte Oslobispen, baglernes etterkommer. Framstøtene fra Bremenbiskopen, f.eks. ved Olav Trygvason lyktes ikke.
Jeg vil hylle paneldeltakerne ved å løfte dem opp på vestfronten blant all Wedgwood-stasen der oppe. Til deltakeren som var tilstede som etterkommer av den Hellige vil jeg si at min islandske farmor fortalte at vi var etterkommere etter bl.a. Tore Hund; en mann i opposisjon, en politiker.

Dersom de gamle kongene skal hylles holder jeg på lederne for birkebeinerne, kong Sverre og kong Håkon Håkonsson og etterkommer Magnus Lagabøte. Da ble det fasong på et vanstyrt land. Hovedstaden var Bergen, med romerkirken på strategisk armlengdes avstand.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon