Gå til hovedinnhold

Statsfotball

Ved lett gjennomlesing av hjemmesidene til klubbene i Eliteseriens er det klart at fotballen i Norge er statsfinansiert.
De fleste klubbene får offentlig støtte ved stadionsameie med kommunen, evt. gunstig leie av stadion. Et fotballstadion er et produksjonslokale for en profesjonell fotballklubb, et profesjonelt firma. Årsleien bør da tilsvare kommunens avbetaling på byggelån, forsikring og drift og en inntekt som står i forhold til kommunens investeringer i lokalene, og hva markedet etterspør av produksjonslokaler. Journalister må undersøke dette forholdet.
Statlige og kommunale bedrifter støtter fotballen med sponsemidler.
Private firma som får eller har fått statlig hjelp sponser fotball.
Tide
DnB
Norsk Tipping
Kommunalt eide kraftselskap.
Tankene kom til da jeg så Mjøndalen slå Brann ut av cupen. Mjøndalen FK har satt av en viktig og dyr del av fotballdrakten sin til Kirkens Bymisjon. Fotballen støtter faktisk en idéell hjelpeorganisasjon. Det er unikt, det Mjøndalen gjør.
Rosenborg er statsfinansiert men ikke statseid. Der er ytterligere finansiering, men Trondheim kommune er deleier av Lerkendal Stadion. Statlige Telenor og Kommunale Landspensjonskassen er hovedsponsorer.

Brann eier sitt stadion men har fått stor finansiell hjelp av "Stor-Bergen Boligbyggelag" som nå er  OBOS StorBergen. Boligbyggelagene skulle sørge for at Norges befolkning skulle få et hjem å bo i etter krigen. BOB BBL som er Bergen og Omegn Boligbyggelag i dag er fortsatt Brannsponsor.
OBOS har finansiert 1. divisjon i en årrekke.
Særeget for Brann er at de mottar støtte fra Bergensavisen BA som mottar pressestøtte.


Der er mange rare eksempler men det får være med et utvalg.
Perlen er det Tromsø IL som står for:
- Proff i Nord er et B2B-nettverk bestående av et antall bedrifter som motiverer til kjøp og salg av tjenester/produkter selskapene mellom.
Hvordan går det med de bedriftene som ikke betaler penger til Tromsø IL? Kartellvirksomhet. Sponsorlauget.

Dersom eierne ikke tar utbytte må overskuddet gå til å høyne lønnsnivået. Spillersalg er unntatt den kommunale støtten. Kommunen får ikke utbytte av investeringene sine. Dette er en uskikk i nærngslivet og for andre bedrifter, en sikker vei mot konkurs.

Journalister tar ikke gravejobben fordi avisene har egeninteresse av å dekke fotballspillet. Dermed er det en oppgave for Journalistutdanningen ved Norges Journalisthøyskole å bruke norsk fotball som treningsobjekt. Journalistikken kan komme i god form etter slike jevnlige treningsøkter under kyndig ledelse.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…