Gå til hovedinnhold

Statsfotball

Ved lett gjennomlesing av hjemmesidene til klubbene i Eliteseriens er det klart at fotballen i Norge er statsfinansiert.
De fleste klubbene får offentlig støtte ved stadionsameie med kommunen, evt. gunstig leie av stadion. Et fotballstadion er et produksjonslokale for en profesjonell fotballklubb, et profesjonelt firma. Årsleien bør da tilsvare kommunens avbetaling på byggelån, forsikring og drift og en inntekt som står i forhold til kommunens investeringer i lokalene, og hva markedet etterspør av produksjonslokaler. Journalister må undersøke dette forholdet.
Statlige og kommunale bedrifter støtter fotballen med sponsemidler.
Private firma som får eller har fått statlig hjelp sponser fotball.
Tide
DnB
Norsk Tipping
Kommunalt eide kraftselskap.
Tankene kom til da jeg så Mjøndalen slå Brann ut av cupen. Mjøndalen FK har satt av en viktig og dyr del av fotballdrakten sin til Kirkens Bymisjon. Fotballen støtter faktisk en idéell hjelpeorganisasjon. Det er unikt, det Mjøndalen gjør.
Rosenborg er statsfinansiert men ikke statseid. Der er ytterligere finansiering, men Trondheim kommune er deleier av Lerkendal Stadion. Statlige Telenor og Kommunale Landspensjonskassen er hovedsponsorer.

Brann eier sitt stadion men har fått stor finansiell hjelp av "Stor-Bergen Boligbyggelag" som nå er  OBOS StorBergen. Boligbyggelagene skulle sørge for at Norges befolkning skulle få et hjem å bo i etter krigen. BOB BBL som er Bergen og Omegn Boligbyggelag i dag er fortsatt Brannsponsor.
OBOS har finansiert 1. divisjon i en årrekke.
Særeget for Brann er at de mottar støtte fra Bergensavisen BA som mottar pressestøtte.


Der er mange rare eksempler men det får være med et utvalg.
Perlen er det Tromsø IL som står for:
- Proff i Nord er et B2B-nettverk bestående av et antall bedrifter som motiverer til kjøp og salg av tjenester/produkter selskapene mellom.
Hvordan går det med de bedriftene som ikke betaler penger til Tromsø IL? Kartellvirksomhet. Sponsorlauget.

Dersom eierne ikke tar utbytte må overskuddet gå til å høyne lønnsnivået. Spillersalg er unntatt den kommunale støtten. Kommunen får ikke utbytte av investeringene sine. Dette er en uskikk i nærngslivet og for andre bedrifter, en sikker vei mot konkurs.

Journalister tar ikke gravejobben fordi avisene har egeninteresse av å dekke fotballspillet. Dermed er det en oppgave for Journalistutdanningen ved Norges Journalisthøyskole å bruke norsk fotball som treningsobjekt. Journalistikken kan komme i god form etter slike jevnlige treningsøkter under kyndig ledelse.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Intelligent Opprør

Politiske opprør kommer av intelligensen, informasjonen vår, om at mange har det dårlig. Uintelligent styring av bedrift og nasjon gir intelligent opprør.
Kirken er utvalgt, ikke av Gud men av keiser Konstantin for 1700 år siden. Kirken er nå valgt bort og må gjøre de gode gjerningene. Det er politikk. Kirken må ikke skremmes til taushet av de samme politikerne som skremte Arbeiderpartiet til taushet.

Augvalds hellige ku

Det grunnleggende gode med Haugalandet er landskapet. Resten må vi arbeide for. Hogaland er urnavnet vårt. Fruktbart landskap som gir beite for dyrebare kyr. Kanskje det var innvandrende germanske stammer som gav landskapet navn. For å holde kyr, leve og la leve. En livsform som ble samlet til ett rike. Norgesveldet Håkonar Håkonsons.

I Rosa Blomster

Sylvi Listhaugs promobilder viser henne i blomsterseng og med rosa leppestift mot rosa bakgrunn. Dersom hun søker politisk selvmord finnes der presedens. Shakespeares Ophelia i Hamlet henger i Tate Britain og bildet er på Wikipediasiden om Ophelia (painting).

Billedspråket inneholder Listhaugs kristne kors, et lite arvet symbolsmykke for å overbevise de ultra-kristne Krf’erne om at hun er den hjemvendte lederen deres. Man kan spørre seg hvorfor der er så mye hat på facebook og andre steder. Det arketypiske hatet i moderne Norge er Herrefolket mot Slavene, Rikfolk mot fattige, Borgere i Allianse med Bønder mot Arbeiderne i industri, og landbruk mm. Ingen liker en slave som gjør seg fri av seg selv, en opprører, en frihetskjemper. Drapene 22. Juli 2011 var politiske handlinger. Ap blir nektet å kjempe for livet, for noen øyner enda en utryddelse, den fulle utradering av Ap fra makten. Krf er i ferd med sin største Judashandling ved å støtte Høyre, Krf og Venstre i forsvaret av Listhaug…