Gå til hovedinnhold

Lyset på Steinsfjellet

Vi må tenne det selv.
Haugalandet makter ikke samle seg her rikssamleren Hårfagre samlet Norge, fordi der er for mange grenser å forholde seg til. Noen vokter grensene gjennom lokalpolitikken, noen få tenker over-kommunalt og byggmestre må forholde seg til fem forskjellige byggforskrifter om de skal bygge i flere kommuner.
Bokn er Beacon og har vært seilingsmerke siden folkevandringene. Steinsfjellet har vært felles syn for alle kommunene. Om vi lager et krystallpalass på Steinsfjellet, og gjør palasset til rådhus for Haugalandet, da vil vi følge lyset som skinner, synlig fra Bokn til Siggjo.
Haugalandet som merkenavn har blitt rasert av flere sentrumstanker som Skudeneshavn, Åkra, Vea, Kopervik, Haugesund, Aksdal, Sveio og flere som strever. Oppe i lyset på Steinsfjellet kan vi se klart og tenke klart. Herfra kan Haugalandet styres, og da kan Haugalandet bli sett. Los Angeles har Griffith -observatoriet, Reykjavik har Perlan, hypnotiske punkt som har en funksjon som Haugaland Kraft kan mane fram om de bare sluttet med sponsetanken og gikk over til å være flerbeint produksjonsbedrift. I stedet for balle-leik kan Haugaland Kraft produsere nye varer som kultivering av regnets nedslagsfelt, lys som funksjon og identitet.
Bygg krystallpalasset på Steinsfjellet og fremtidens politikere vil ønske å komme til Haugalandet og stråle.
Staten har tatt seg av oljeenergien. Haugaland Kraft dreier seg ikke om strømleveranser, men forvalting av bølger, vind og nedbør. Her er Kraft å hente, om vi bare hadde hatt bedre ledere.

Politikerne har til nå vært agressive forsvarsspillere som ikke har kunnet avdemonisere seg selv. Vi må ut av fotballbildet. Rammen er for trang. Vi må like regn, vind og drenering. “Draining of resources”, “Å tappe kreftene” må få ny betydning her på Haugalandet og bli en eksportvare, ikke som elektrisk strøm men som ny teknologi.
Steinsfjellet er nær tre kommunegrenser møtes, ved Toskatjønn, toskarstjernet. Det ene skaret går nord og det andre mot sør. Det tredje er de skaret som ligger bak, der navngiveren kom fra, Førdesfjorden. Treskarstjern, Treskatjønn. Steinsfjellet blir riksrøysa for kommunene Karmøy, Tysvær og Haugesund. Avstanden til Sveio kommune er én mil i luftlinje og Bokn kommune er 2,5 mil unna. Siggjo på Bømlo er 3,5 mil unna. I dette lille området lå det gamle riket. Fra Steinsfjellet ser vi øst til Folgefonna 8 mil unna. Dette området er altså femti kvadratmil “luftflate”, på størrelse med Vestfold eller Østfold. Større enn Jæren, større enn Bergen og Strilelandet, større enn Trondheimsfjorden og landkommunene der. 
Fra Sandeid, opp på Hovda-fjellet kan vi se Halsnøy i nord og Ombo i sør. Merkesteinene er ikke de du kan stå på, men de du ser.


Haugalandet mangler sirkulasjon i indre strøk fordi man ikke har bygd den viktigste veien, den som knytter fjordendene sammen, den indre riksveien som knytter Hardanger og Ryfylke sammen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Intelligent Opprør

Politiske opprør kommer av intelligensen, informasjonen vår, om at mange har det dårlig. Uintelligent styring av bedrift og nasjon gir intelligent opprør.
Kirken er utvalgt, ikke av Gud men av keiser Konstantin for 1700 år siden. Kirken er nå valgt bort og må gjøre de gode gjerningene. Det er politikk. Kirken må ikke skremmes til taushet av de samme politikerne som skremte Arbeiderpartiet til taushet.

Augvalds hellige ku

Det grunnleggende gode med Haugalandet er landskapet. Resten må vi arbeide for. Hogaland er urnavnet vårt. Fruktbart landskap som gir beite for dyrebare kyr. Kanskje det var innvandrende germanske stammer som gav landskapet navn. For å holde kyr, leve og la leve. En livsform som ble samlet til ett rike. Norgesveldet Håkonar Håkonsons.

I Rosa Blomster

Sylvi Listhaugs promobilder viser henne i blomsterseng og med rosa leppestift mot rosa bakgrunn. Dersom hun søker politisk selvmord finnes der presedens. Shakespeares Ophelia i Hamlet henger i Tate Britain og bildet er på Wikipediasiden om Ophelia (painting).

Billedspråket inneholder Listhaugs kristne kors, et lite arvet symbolsmykke for å overbevise de ultra-kristne Krf’erne om at hun er den hjemvendte lederen deres. Man kan spørre seg hvorfor der er så mye hat på facebook og andre steder. Det arketypiske hatet i moderne Norge er Herrefolket mot Slavene, Rikfolk mot fattige, Borgere i Allianse med Bønder mot Arbeiderne i industri, og landbruk mm. Ingen liker en slave som gjør seg fri av seg selv, en opprører, en frihetskjemper. Drapene 22. Juli 2011 var politiske handlinger. Ap blir nektet å kjempe for livet, for noen øyner enda en utryddelse, den fulle utradering av Ap fra makten. Krf er i ferd med sin største Judashandling ved å støtte Høyre, Krf og Venstre i forsvaret av Listhaug…