Lyset på Steinsfjellet

Vi må tenne det selv.
Haugalandet makter ikke samle seg her rikssamleren Hårfagre samlet Norge, fordi der er for mange grenser å forholde seg til. Noen vokter grensene gjennom lokalpolitikken, noen få tenker over-kommunalt og byggmestre må forholde seg til fem forskjellige byggforskrifter om de skal bygge i flere kommuner.
Bokn er Beacon og har vært seilingsmerke siden folkevandringene. Steinsfjellet har vært felles syn for alle kommunene. Om vi lager et krystallpalass på Steinsfjellet, og gjør palasset til rådhus for Haugalandet, da vil vi følge lyset som skinner, synlig fra Bokn til Siggjo.
Haugalandet som merkenavn har blitt rasert av flere sentrumstanker som Skudeneshavn, Åkra, Vea, Kopervik, Haugesund, Aksdal, Sveio og flere som strever. Oppe i lyset på Steinsfjellet kan vi se klart og tenke klart. Herfra kan Haugalandet styres, og da kan Haugalandet bli sett. Los Angeles har Griffith -observatoriet, Reykjavik har Perlan, hypnotiske punkt som har en funksjon som Haugaland Kraft kan mane fram om de bare sluttet med sponsetanken og gikk over til å være flerbeint produksjonsbedrift. I stedet for balle-leik kan Haugaland Kraft produsere nye varer som kultivering av regnets nedslagsfelt, lys som funksjon og identitet.
Bygg krystallpalasset på Steinsfjellet og fremtidens politikere vil ønske å komme til Haugalandet og stråle.
Staten har tatt seg av oljeenergien. Haugaland Kraft dreier seg ikke om strømleveranser, men forvalting av bølger, vind og nedbør. Her er Kraft å hente, om vi bare hadde hatt bedre ledere.

Politikerne har til nå vært agressive forsvarsspillere som ikke har kunnet avdemonisere seg selv. Vi må ut av fotballbildet. Rammen er for trang. Vi må like regn, vind og drenering. “Draining of resources”, “Å tappe kreftene” må få ny betydning her på Haugalandet og bli en eksportvare, ikke som elektrisk strøm men som ny teknologi.
Steinsfjellet er nær tre kommunegrenser møtes, ved Toskatjønn, toskarstjernet. Det ene skaret går nord og det andre mot sør. Det tredje er de skaret som ligger bak, der navngiveren kom fra, Førdesfjorden. Treskarstjern, Treskatjønn. Steinsfjellet blir riksrøysa for kommunene Karmøy, Tysvær og Haugesund. Avstanden til Sveio kommune er én mil i luftlinje og Bokn kommune er 2,5 mil unna. Siggjo på Bømlo er 3,5 mil unna. I dette lille området lå det gamle riket. Fra Steinsfjellet ser vi øst til Folgefonna 8 mil unna. Dette området er altså femti kvadratmil “luftflate”, på størrelse med Vestfold eller Østfold. Større enn Jæren, større enn Bergen og Strilelandet, større enn Trondheimsfjorden og landkommunene der. 
Fra Sandeid, opp på Hovda-fjellet kan vi se Halsnøy i nord og Ombo i sør. Merkesteinene er ikke de du kan stå på, men de du ser.


Haugalandet mangler sirkulasjon i indre strøk fordi man ikke har bygd den viktigste veien, den som knytter fjordendene sammen, den indre riksveien som knytter Hardanger og Ryfylke sammen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon

Cold Fusion