Gå til hovedinnhold

Skanseland

En Skandale:
Fornjotnenes tredimensjonale oppfatning av skandinavia. Jotnene seilte fra Botnviken og de gikk over land. De møttes ute ved norskekysten og hadde omsirklet skanten, skansen. Vannskillet i Langfjellene er Skandinavia. Jotnene regnet inn alle elvene som rant ut i Bottenviken og alle elvene som rant ut i Viken og Skagerak. De elvene rant østover. Elvene på vestkysten var korte og stupte vestover. Alle elvene hadde de samme fjellkildene, vannene på øverste kant, skansen fra sør til nord. Det forundrer meg at Norge og Sveige ikke har felles forsvar av denne mektige ryggraden vår, den felles Skansen.
Sinclair’s armé besteg denne skansen og ble absorbert innenfor.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Byggsympati

Haugesunds vakre ansikt, de hvite trehusene, ble bygget over en kort og teknologisk sammenhengende byggeperiode. De ble finansiert av beboerne og butikkeierne. Bygging med betongelement foregår nå spredt i terrenget og mellom de hvite trehusene.  Bankene har gitt oss sårene. Lån gis til ukvalifiserte byggere. Investorene leverer dårlige betingelser for arkitekter og byutviklere. Vi ser ikke byen lenger. Å ha et vakkert og sært rådhus gjør ikke en by. Haugesundet mellom homp og hammar skal ikke fornekte landet vi går på, landflaten vi bygger på, Skårelandet. Vi må gå opp i landskapet, på begge sider av Haugasundet. Vi må komme oss videre fra å tenke fotball. Vi må lage landet vi bor på. Vi er alle Haugesundere om vi vil eller ikke. Tysværbuen, Sveibuen, Åkrabuen. Vi må slutte å se ut som vi spiller fotball mot hverandre i femte divisjon. Vi har prøvd å binde sammen land og øy, først med bilferje, så med bru, så med tunnel. Skal vi klare siste foreningen, slekta på andre siden av Sundet?…