Gå til hovedinnhold

Loddrett løgn

Uttrykket har sin sjarm. Det har også sin linje.
Karmøy kommunes ordfører Jarle Nilsen har bestemt seg for å ta ledelsen i en region han tror er definert som Karmøy med nabokommunene han ikke vil slå seg sammen med. De regionene vi ser omrisset av er Østlandet, Skagerak, Vestlandet, Trøndelag, Helgeland og Finmark. På dette nivået vil der ikke være et Haugaland. Vestlandet må etableres som svar på naboene Skagerak og Trøndelag. Disse regionene er igjen svar på Oslo som sentralmakt i Norge.
En leder skal gå foran. Denne lederen finnes ikke for Vestlandsregionen, og heller ikke for en storkommune på Haugalandet. Karmøy er liten i Vestlandsperspektiv. Det går ikke an å tromme sammen næringslivet på Haugalandet. Det er eid av nasjonale og internasjonale selskap. Avgjørelsene tas "annetsteds". Karmøy og Jarle Nilsen blir uten betydning, og det blir også Haugesund. En storkommune på Haugalandet hadde hatt en betydning. Karmøy, Haugesund, Tysvær og Sveio har vært for smålige til å forstå rommet de bor i.
En og to nye flyplasser må kunne betjene Møre, Sogn, Hardanger og Ryfylke. Hvor skal de ligge? Bergen og Stavanger ser ut til å ha kommet i vesentlig posisjon som fylkesledende. Det har vært mye på grunn av en appetitt på omlandet. Byene har hatt nok politikere som ikke har klart å felle ned en gyldig normal til bakken de står på. Flesland og Sola flyplasser ble etablert under de små forholdene i flyvningens barndom. De kan ikke være hovedflyplass for Vestlandet.

Hva med Voss som sentral for et indre Vestland? Sauda trenger bare en tunnel og vei for å være med for fullt. Hvorfor har ikke Karmøy skaffet regionen denne strategiske posisjonen? Karmøy som sentral i en region som allerede samarbeider som "Høgskulen på Vestlandet"  er fjernt. Karmøys ordfører har ingen region å lede.
Her er Karmøyane:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…