Loddrett løgn

Uttrykket har sin sjarm. Det har også sin linje.
Karmøy kommunes ordfører Jarle Nilsen har bestemt seg for å ta ledelsen i en region han tror er definert som Karmøy med nabokommunene han ikke vil slå seg sammen med. De regionene vi ser omrisset av er Østlandet, Skagerak, Vestlandet, Trøndelag, Helgeland og Finmark. På dette nivået vil der ikke være et Haugaland. Vestlandet må etableres som svar på naboene Skagerak og Trøndelag. Disse regionene er igjen svar på Oslo som sentralmakt i Norge.
En leder skal gå foran. Denne lederen finnes ikke for Vestlandsregionen, og heller ikke for en storkommune på Haugalandet. Karmøy er liten i Vestlandsperspektiv. Det går ikke an å tromme sammen næringslivet på Haugalandet. Det er eid av nasjonale og internasjonale selskap. Avgjørelsene tas "annetsteds". Karmøy og Jarle Nilsen blir uten betydning, og det blir også Haugesund. En storkommune på Haugalandet hadde hatt en betydning. Karmøy, Haugesund, Tysvær og Sveio har vært for smålige til å forstå rommet de bor i.
En og to nye flyplasser må kunne betjene Møre, Sogn, Hardanger og Ryfylke. Hvor skal de ligge? Bergen og Stavanger ser ut til å ha kommet i vesentlig posisjon som fylkesledende. Det har vært mye på grunn av en appetitt på omlandet. Byene har hatt nok politikere som ikke har klart å felle ned en gyldig normal til bakken de står på. Flesland og Sola flyplasser ble etablert under de små forholdene i flyvningens barndom. De kan ikke være hovedflyplass for Vestlandet.

Hva med Voss som sentral for et indre Vestland? Sauda trenger bare en tunnel og vei for å være med for fullt. Hvorfor har ikke Karmøy skaffet regionen denne strategiske posisjonen? Karmøy som sentral i en region som allerede samarbeider som "Høgskulen på Vestlandet"  er fjernt. Karmøys ordfører har ingen region å lede.
Her er Karmøyane:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon