Gå til hovedinnhold

Bygdeborgeri

Hver bygd, sin borg.
Norge kan organiseres på forskjellige måter. Før Harald Hårfagre måten. Etter Harald Hårfagre måten. Norgesvelde måten. Svenskestyre måten. Danskestyre måten og 1905 måten. Alle med måtelige resultater, dvs som forventet etter måten.
Nå har vi muligheten til å la det smålige gå opp i noe større. Da må vil lage dette større noe til en bedre måte. Norge er i en ineffektiv ubalanse med Oslo som senter for balanseakten.
De nye storkommunene må bli bedre for folk enn de gamle. Dette må utarbeides og synliggjøres før man går til folkeavstemning. Det er innlysende, men blir ikke gjort.
Det nye Vestlandsfylket er ikke beskrevet i nye former og med nye resultat.
Alt går ut på hvem som skal bestemme, som på den gamle Harald Hårfagre måten.

Norge er et demokrati på noens betingelser.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…