Gå til hovedinnhold

Rotbløyta

Kristen julefeiring har ikke undertrykket nordisk jul. Kristusfeiringen har lagt seg til midtvintersblotet, men ikke på den vesentlige datoen 21. desember, vintersolkvervet. Hvorfor feirer ikke bloterne denne naturens merkedag? Da ville trettande dag jol ha endt til den dagen vi er tilbake på jobb etter nyttår.
Som jolefeiringi er nå kommer trettande dag jol flere dager inn i arbeidsåret. Det er mao blotsfeiringen som ligger til feil dato, noe påtrengende ligger den på dagen for kristendommens Jesu fødsel feiring. 
Tolvte dag jul, trettende dag jul er det slutt. Der var antagelig 14 dager før midtvinters (21.12.) som gikk som fasteperiode før søleblotet, med etterfølgende periode for balansens skyld, en hel måned med feiring av midtvinter og solsnu. Her er kanskje adventen sin opprinnelse.
En annen betydning av ordet "jul", antagelig eldre enn vår dannede jul, er av noe tilsølt, tilsøling, passende for hva som foregikk ved midtvintersblotet, ei rotbløyte.
Thorrablot er antagelig en moderne tilpasning til Julians kalender og moderne tiders travle arbeidskalender og julefeiring.
Orknøyingasagaen sier at Kvenene feiret jol midvinters, solsnu. Hvilken annen kalender enn himmellegemene hadde de gamle før-romerske folkene våre? 

Hvorfor har ikke NRK, språkviterne og turistskålen i Borg i Lofoten greie på det de driver og tjener penger på? Les Orknøyingasagaens første kapittel.

Se:
Björg Thorláksson Blöndal, Sigfús Blöndal: Íslensk-Dönsk Orðabók.
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…