Ganesang

Å gjespe på engelsk er to yawn, på tysk zu gähnen. Dette er ordet for gane. Menneskets gjesp er en muskelbevegelse gjennom hele torsoen og ut ganen. Vi ganer på germansk. I Norge er gjesp forklart med samme ordet som for å gispe. Bevegelsen er kort og ender ikke i en forløsning, men i holdte muskler og holdt pust.
Norge har en gang flyttet ordet for å gjespe bort fra ganen og gjespens naturlige, og lyderte, fra forløsning til kort innpust og låst bevegelse, til gispet, det skarpe inntrekket av luft. To gasp. Er Ginnungagapet, tittelen, en lydbeskrivelse, den store innpusten? Kjevegispet? Er tittelen en følelsesreaksjon mer enn en stedsbeskrivelse?
Dersom gjespe skal komme av å geipe, å gape, får vi også en redusert bevegelse i ansiktet. Geipen fungerer også lydløst, som uten en lyd, uten sang.
Pustens bevegelse gjennom kroppen med lydering og klang i ganen er en sangteknikk, samenes joik er en sangform som benytter ganen, ganesang. Har den en gang hatt navn av ganing eller ganning? Er dette en norsk-dansk beskrivelse av samenes sang? Er dagens ganning en kortform av tidligere tiders ganing, før alt samisk uttrykk ble uønsket. Ble det gamle norsk/germanske ordet for gjesping, nemlig gähnen/yawn/ganing byttet ut med ordet for gisp? Var dette for å undertrykke samisk ganning som sangform? Var joik og ganning samme lyduttrykk? Foregikk noe av det samme i kirken etter reformasjonen? Gregoriansk sang er jo ganisk, så katolsk og samisk sang er mer kroppslig enn en reformert kirkesang som hadde et oppdragende og dannende mål. Den bundne forklaringen av tro ble viktigere enn uttrykket for tro i flerreligiøs forstand, lyderingen av følelsene gjennom hals og gane.
Når gikk forholdet mellom nordmenn og samer over fra å være ulike folks omgang og strid til å være det norske evt. norsk/danske styrets overtak over samene? Det har kanskje sammenheng med at ganing blir til gisping. Gjesper danskene, eller yawner/gahner de? Startet de denne statsautoriserte ganningen?

Stadig like forvirra? Stå på videre! Dette er nytt spørsmål til de som tenker nytt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Byggsympati