Gå til hovedinnhold

Ganesang

Å gjespe på engelsk er to yawn, på tysk zu gähnen. Dette er ordet for gane. Menneskets gjesp er en muskelbevegelse gjennom hele torsoen og ut ganen. Vi ganer på germansk. I Norge er gjesp forklart med samme ordet som for å gispe. Bevegelsen er kort og ender ikke i en forløsning, men i holdte muskler og holdt pust.
Norge har en gang flyttet ordet for å gjespe bort fra ganen og gjespens naturlige, og lyderte, fra forløsning til kort innpust og låst bevegelse, til gispet, det skarpe inntrekket av luft. To gasp. Er Ginnungagapet, tittelen, en lydbeskrivelse, den store innpusten? Kjevegispet? Er tittelen en følelsesreaksjon mer enn en stedsbeskrivelse?
Dersom gjespe skal komme av å geipe, å gape, får vi også en redusert bevegelse i ansiktet. Geipen fungerer også lydløst, som uten en lyd, uten sang.
Pustens bevegelse gjennom kroppen med lydering og klang i ganen er en sangteknikk, samenes joik er en sangform som benytter ganen, ganesang. Har den en gang hatt navn av ganing eller ganning? Er dette en norsk-dansk beskrivelse av samenes sang? Er dagens ganning en kortform av tidligere tiders ganing, før alt samisk uttrykk ble uønsket. Ble det gamle norsk/germanske ordet for gjesping, nemlig gähnen/yawn/ganing byttet ut med ordet for gisp? Var dette for å undertrykke samisk ganning som sangform? Var joik og ganning samme lyduttrykk? Foregikk noe av det samme i kirken etter reformasjonen? Gregoriansk sang er jo ganisk, så katolsk og samisk sang er mer kroppslig enn en reformert kirkesang som hadde et oppdragende og dannende mål. Den bundne forklaringen av tro ble viktigere enn uttrykket for tro i flerreligiøs forstand, lyderingen av følelsene gjennom hals og gane.
Når gikk forholdet mellom nordmenn og samer over fra å være ulike folks omgang og strid til å være det norske evt. norsk/danske styrets overtak over samene? Det har kanskje sammenheng med at ganing blir til gisping. Gjesper danskene, eller yawner/gahner de? Startet de denne statsautoriserte ganningen?

Stadig like forvirra? Stå på videre! Dette er nytt spørsmål til de som tenker nytt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…