Rotbløyta

Kristen julefeiring har ikke undertrykket nordisk jul. Kristusfeiringen har lagt seg til midtvintersblotet, men ikke på den vesentlige datoen 21. desember, vintersolkvervet. Hvorfor feirer ikke bloterne denne naturens merkedag? Da ville trettande dag jol ha endt til den dagen vi er tilbake på jobb etter nyttår.
Som jolefeiringi er nå kommer trettande dag jol flere dager inn i arbeidsåret. Det er mao blotsfeiringen som ligger til feil dato, noe påtrengende ligger den på dagen for kristendommens Jesu fødsel feiring. 
Tolvte dag jul, trettende dag jul er det slutt. Der var antagelig 14 dager før midtvinters (21.12.) som gikk som fasteperiode før søleblotet, med etterfølgende periode for balansens skyld, en hel måned med feiring av midtvinter og solsnu. Her er kanskje adventen sin opprinnelse.
En annen betydning av ordet "jul", antagelig eldre enn vår dannede jul, er av noe tilsølt, tilsøling, passende for hva som foregikk ved midtvintersblotet, ei rotbløyte.
Thorrablot er antagelig en moderne tilpasning til Julians kalender og moderne tiders travle arbeidskalender og julefeiring.
Orknøyingasagaen sier at Kvenene feiret jol midvinters, solsnu. Hvilken annen kalender enn himmellegemene hadde de gamle før-romerske folkene våre? 

Hvorfor har ikke NRK, språkviterne og turistskålen i Borg i Lofoten greie på det de driver og tjener penger på? Les Orknøyingasagaens første kapittel.

Se:
Björg Thorláksson Blöndal, Sigfús Blöndal: Íslensk-Dönsk Orðabók.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon