Gå til hovedinnhold

Karmøybyene

Karmøyordfører Jarle Nilsen kan lage et foredrag for oss alle om de ti bruene i Seattle og hvordan de gir omløp i byen. Eller et foredrag om de to broene i Haugesund. Tre broer og en tunnel er ikke nok for at Haugalandet skal vokse.
Karmøy har 3 bysentra. De er Skudeneshavn, Åkra-Vea og Kopervik. 
Haugesund har lenge argumentert med å være sentrumsfunksjonen for omlandet. Da vil de ikke være ufornøyd med å være den største Karmøybyen: Haugesund-Torvastad. 
Gjenopprett sambandet Torvastad - Haugesund med bro.
Da har vi fem broer som en begynnelse.
Seattle har 600 000 innbyggere. Haugalandet har 100 000.
Dersom Haugalandet går inn i Hordaland fylke med Bergen, kan Karmøy drive arbeidet som Seattles vennskapsby. Bergen er ikke er så ivrige her.

Med utgangspunkt i handelen fra Nothaug og Kauparvik kan Karmøy vende tilbake som en handelsby i Nordsjøområdet. Avaldsnesbussen har avgang nå, herre KarmøyJarl!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Byggsympati

Haugesunds vakre ansikt, de hvite trehusene, ble bygget over en kort og teknologisk sammenhengende byggeperiode. De ble finansiert av beboerne og butikkeierne. Bygging med betongelement foregår nå spredt i terrenget og mellom de hvite trehusene.  Bankene har gitt oss sårene. Lån gis til ukvalifiserte byggere. Investorene leverer dårlige betingelser for arkitekter og byutviklere. Vi ser ikke byen lenger. Å ha et vakkert og sært rådhus gjør ikke en by. Haugesundet mellom homp og hammar skal ikke fornekte landet vi går på, landflaten vi bygger på, Skårelandet. Vi må gå opp i landskapet, på begge sider av Haugasundet. Vi må komme oss videre fra å tenke fotball. Vi må lage landet vi bor på. Vi er alle Haugesundere om vi vil eller ikke. Tysværbuen, Sveibuen, Åkrabuen. Vi må slutte å se ut som vi spiller fotball mot hverandre i femte divisjon. Vi har prøvd å binde sammen land og øy, først med bilferje, så med bru, så med tunnel. Skal vi klare siste foreningen, slekta på andre siden av Sundet?…