Gå til hovedinnhold

Gründerier

En gründer er produktorientert, det er hele grunnen til virksomheten. Gründeren er ikke bedriftsorientert, like lite som en kan starte bedrift, være en gründer uten produkt.
Statsminister Erna Solberg har oppfordret alle til å bli sin egen gründer. Et tydeligere signal på regjeringens fallitt kan hun ikke gi. Gründere i alle år har bedt om hjelp til det de ikke kan, eller de har gått under med et produkt som er godt nok for markedet. 
Her er hva Arbeiderpartiet må gjøre:
Gründere trenger statlige medarbeidere, gratis i tre år. De skal gi økonomiske tjenester og markedsføring og lede private kapitalinvesteringer til bedriften. Eierskap til et fremtidig utbytte blir jo en fin diskusjon. Gründeren kommer ikke til å stikke av med hele kaka. Der er ingen bedriftsøkonomisk eller samfunnsøkonomisk grunn til det. Bedriften etablerte seg i markedet fordi de rette hjelpeordningene var der i de kritiske fasene for bedriften. Kickstarting av bedrifter er ressurssløsende og åpent for spekulasjon, mye slik NAV er åpent for individentrepenører. 

Slik Høyre drifter statsansvaret vil bare en og annen gründer lykkes; og få heltestatus med begynnende grublediagnoser.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…