Oslografi

Oslo har et topografisk utseende og identitet som en mjøsby. Oslo er boligby og Oslo er Norges hovedstad. Oslo er vår, Okka by, Okka Oslo. OO.
Oslo må finne seg sjæl. Byen har ikke krav å stille til staten Norge. Oslo by, mjøsbyen, har bare fordeler av å være hovedstad. De går i pluss og ønsker mer. Oslo vil bli verdensby, ikke som hovedstad men som kulturbærer.
Oslobyen har vært vanstyrt i alle år på basis av statlige overføringer byen ikke har krav på. Dette er bare politikk og kan gjøres om når Norge er tjent med det. Ta hele landet i bruk. Denne bevegelsen er på gang. Moderne teknologi gjør det nødvendig og mulig. Mediekonferanser og innflyging til personlige møter på Gardermoen konferansehotell er deler av statens infrastruktur. Departement og ministre til de større, eller best egnede byene. Stortingsmedlemmer må fris fra “denne sal”, Oslo fris fra sine selvpåførte skader. Norge kan ha to hovedsteder. Nidaros er på gang. Bjargvin har rotet bort sin politiske troverdighet.

De som føler at Oslo er deres må klarne følelser og tanker om bo og virkestedet sitt.
Oslos symbolverden med Slottet, Karl Johan og Stortinget er begrenset til tiden Norge ble fritt fra Sverige. Norges forhold til Sverige var for kortvarig til å måles. Kanskje vi skulle ha kommet sammen med Sverige igjen? Norge-Sverige var bare Norge på rebound fra Danmark og det elendige ekteskapet. Noen danskvennlige administratorer i Oslo sørget for at Norge fra før 1905 ble Svensk-skeptisk, for å rettferdiggjøre sine egne posisjoner som overklasse.
Statsbyggene og de byggene som er reist som følge av hundre års korridorpolitikk kan med letthet erstattes andre steder. Dermed har Oslo plass til det overtrykket de elsker å lide av, og veiene og jernbanene trenger ikke bygges. De er ikke fremtiden likevel.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Byggsympati