Arkitektfestival

Regjeringskvartalet er utlyst til arkitektanbud. Runden kommer før Høyre og Frp har rasjonalisert statsdriften. Der finnes ikke noe pålitelig tall for antall ansatte som skal inn i komplekset. Det politiske målet er å rasjonalisere, dvs. redusere tallet kontoransatte, av politiske grunner og tekniske grunner. 30% reduksjon i forbruk er et passende mål for en administrasjon. Arkitektene får denne boltreplassen.
Det er viktig at Operaen og Priskoden ikke får influere nyverket. Begge er lagt ut uten tanke på Regjeringskvartalet og Oslos samlede uttrykk. Operaen ser ut som en westamaran som er sunket ved kai. Den er symbolet på Oslos fortid som havneby. Priskoden ser ut som tilfeldig blokkbebyggelse ved sjøen. London har vist hva man ikke må gjøre. Skal en se til fjellene for inspirasjon? Landskapet rundt Oslo er likt Mjøslandskapet. Kan der komme noe bra ut av det? Er Sankthanshaugen relevant? Ekeberg, Stortinget eller Slottet. Holmenkollen eller Kolsås.
Hva sier arkitekthistorien? Skal der lages en replika som av Barbican, De hengende Hager i Babylon eller Pyramidene? London har et tårnbygg med pyramide på toppen. Fem av disse ville utgjøre et passe Pentagon å henge hager på. Styringsstrukturen ville da ha blitt tydeliggjort.
Fra norskhistorien kan vi hente fram idéen om bygdeborgene. En tilflukt for mennesker som trenger styring og omsorg. Utvendt mot verden, mottakelig for besøk men ikke erobring. En rundborg; ikke som i Cupertino, men for menneskets skyld.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon

Cold Fusion