Gå til hovedinnhold

Hodeknute

Haugesund Rådhus er en Rolls-Royce. Det har et gresk tempel i fronten.Bygget er for lite, for gammelmodig og lite givende for en storkommune. Det er uegnet som administrativt hovedkvarter for en storkommune. Bygg nytt med moderne effektivitet og nyskapt form, aldri før sett; samme virkning som operahuset i Sydney; et krystallpalass!
Når en argumenterer for en storkommune skal en ikke argumentere for et status quo og la byene trekke til seg omlandet, overta styre og stell. Det gir naturlig motstand og innviklede forhold, modne for mekling. Stavanger og Haugesund som bytjeneste for omlandet er forbigått av transport og kommunikasjon. Omlandet er i vekst og er byene overlegne i kommunikasjon og perspektiv. Byene har kjerneproblem som omlandet kan løse ved å ta byene opp i seg. Dermed blir storkommunene en løsning, ikke en binding slik trådene fra Stavanger til Finnøy. Trådene fra Haugesund til Tysvær, Åkra og Nedstrand vil skape tvangsrespons.
Fylkesordfører Janne Johnsen argumenterer for Stavangers herlighet blant norske byer og byer i Europa og byer på hele kloden. Fylkesordføreren argumenterer ikke for et bedre fylke der alle fungerer godt og er i distriktsutvikling. Dersom Haugesund vil gå med på denne argumentasjonen kan vi få bli store i nord og bestemme over alle de andre. Hun har vel sagt noe liknende i Egersund også, da.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…