Svarte Oljetanker

I California hvor alt blir til gull og tull skal oljeselskapene saksøkes av frontfigur Arnold Schwarzenegger for å ha tatt livet av mennesker i store, californiske tall. Arnold Schwarzenegger har gjort gull ut av tull før, og er på ‘an igjen.
Byutvikling og byplanlegging er menneskets utfordring. Historien forteller om fortetning, problemer, tilpasninger og dårligere kår og lokkende muligheter når vi flytter trangere sammen.

Handlesentra ble flyttet ut på landet på 1930-tallet. Dette var mulig fordi bilen ble masseprodusert og billig. Snart foregikk menneskets liv utenfor bykjernen mens arbeidsplasser forble igjen i byene. Ansatte dro på sentrumsjobb i bilene sine. Flere kjøpte bil og sentrum fikk for mange biler. Politikere og byplanleggere hadde da to muligheter. Flytte arbeidsplasser ut av sentrum til strategisk gode utviklingsområder eller ta imot alle bilene som kom og fór hver dag. Norske bykjerner var overfylte for 50 år siden. Kommunene svart med å tilpasse seg bilmengden. Flere veier ble bygd, enveiskjørte gater ble bygd og hus revet for å få plass til fleretasjes parkering. Byene over hele verden tilpasset seg problemet istedet for å planlegge og styre trafikken. I femti år har byplanleggere latt være å gjøre de rette grepene fordi det har vært politisk unnvikenhet. Nå ønsker californias byer å gjøre noe med det. De trenger en sterk fører for å ta syndebukker. Arnold er mannen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Byggsympati