Gå til hovedinnhold

Borgerlig Silkedannelse

Den gang man kunne undertrykke ansatte og likevel forlange dannet oppførsel av undertrykkere og offer..
De frie menneskene bestemmer selv når de har fått kompensasjon for skyld. Slik var det i sagaens vikingtid, og slik er det nå. Det er ikke overtrederen eller dennes medfeller som skal bestemme når boten er gjort. Det er ikke statsminister Erna Solberg, men Jonas Gahr Støre som skal bestemme. Dersom Erna Solberg er gått lei av politikkens strev kan hun bare legge seg ned i Sylvi Listhaugs blomsterseng.

En lærer svarte en gang på spørsmålet om hva han skulle si om foreldrene reagerte på oppførselen hans. “Da ville jeg ha sagt unnskyld, og fortsatt som før.” Før noen spør kan jeg si at saken ble både administrativt og rettslig behandlet, men den viser at ekstreme holdninger og ære ikke er samme sak. Sagaens dramatiske kamper om hevn og ære var alltid basert på tingets mening og om den fornærmede part godtok den boten som ble tilbudt. Der var ingen silkehansker men et demokrati i emning.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…