Gå til hovedinnhold

En TØI

Den gang jeg gikk forbi akademias oppslagstavler så jeg en verveplakat for Transportøkonomisk Institutt. De trengte nye ansatte som likte å regne og drive med statistikk. Den politiske oppgaven TØI skulle arbeide for virket fornuftig nok, men jeg ville ikke sitte på kontor og regne på statistikk. Særlig ikke siden jeg hadde fått faglig innsikt i regnemetodene. Jeg fortsatte mine humanistiske studier.
Nå viser det seg at TØI hadde hatt bruk for mine ferdigheter, den gang som nå. Oslotrafikken organiserte seg selv på en forbilledlig måte. Det var ikke statistikken eller politikerne. Det var “human beings” som valgte bort det ubehagelige. Det kunne ha vært fint for TØI å vite allerede den gang de hang opp verveplakatene.

Nå gjelder det å flytte veimidler dit de trengs for menneskenes skyld.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…