Gå til hovedinnhold

Steinkorset på Skre

Dersom man ikke hadde et vikingskip til reisen nordover Vestlandet, gikk leiden fra Boknfjorden til Hardangerfjorden via Ålfjorden innover Førdesfjorden. Navnet gir funksjonen. Når man kom innerst i fjorden så man opp mot Skre og fikk øye på et steinkors. Det viste veien til et annet steinkors. Innenfor korset på Skre kom man til Toskarstjønn. Det ene av de to skarene ledet til Avaldsnes. Der var der ikke noe steinkors. Det andre skaret ledet til Skåredalen . Om man dro den veien kom man til Skåre, som var et sletteland nedenfor fjelllene og ut til havet. Her ved Skårestrand fant vandrerne et steinkors på Gard. Det står der i dag. Dettte var landet til Geirmund Heljarskinn. Korset kan stå på kristengrunn så gammel som fra 600-tallet. Det var den tid irsk kristenmisjon var på østgående og kom til Skårestrand. Sammmen med Kinn og Selje blant andre. Heljarskinns har kjent til kristendommen på sitt eget slektsområde. På Skardstrand i Breidfjord, Island, så han et lys i en lund, et keltisk femomen, men også et bibelsk tegn om Gud i verden, en hentydning til åpenbaringen på Sinai. Dagens neonopplyste Skåre kirke i Haugesund blekner i denne religiøse sammenhengen. Steinkorset på Torvastad rett nord for Storhaugen er del av området.

Kommentarer

  1. Veldig bra. Jeg liker måten du drar linjer både i landskap, i tid og i slekt.
    Mye kunnskap ligger til grunn for dette kapitlet.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…