Gå til hovedinnhold

Heljar. Notat for arbeid med en slektning.

Geirmund og Håmund Heljarskinn. Navnet.
Alminnelig antatt å bety hud så mørk som Hel. Se boken "Den Svarte Viking” av Bergsveinn Birgisson.
Var Hel forbundet med mørket eller var mørket en sen katolsk karakteristikk av alternativet til et liv med kirken?
Var mørket aktuelt på 800-talllet?
Var Hel forbundet med mørke på tiden Hálfs saga ble notert?
Var Hel forbundet med mørke  på den tiden Sturla Tordson gjeninnsatte Geirmund i historien? Karakteriserte Sturla Tordson Geirmund som hél og stygg?
Se Hubert Seelow for håndskriftdateringer.
Far til tvillingene karakteriserte dem slik: “eigí sa eg slik heliar skin.”

St. Helier er hovedstaden på Jersey. Dette er vikingeområde og lettseilt for Hálf og Hálfsrekkene.  Den hellige Helier var biskop der. Han var etter sagnet en gudesendt sønn til et eldre, til da barnløst ektepar i dagens Belgia. http://en.wikipedia.org/wiki/Helier
Den sorte madonna er en figur innen katolsk kristendom og kristendommens spredning har vært historisk kontrollert av den katolske kirken og ikke tilstede i alminnelige historiebøker. http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Madonna
Der har vært evangelisering fra koptisk kirke og ariansk forståelse av Gud som har funnet veien til nordvestlige Europa. Her er rik anledning til å sette sammen menneskeutséende etter litterært behov. Der er et omvendelsesmotiv her som i Sturla Tordsons vendepunkt ved lunden på Skard. Etter Geirmund var der kristendom, irsk og ikke norsk.
Hva er da heliar? Dette er legendestoff fra Hálfs område, bestefar til Geirmund og Håmund.
Den faste godsbåten mellom Skottland og Lerwick, Shetland heter “MS Helliar". Artig.
Helliar Holm på Orkneys. http://en.wikipedia.org/wiki/Helliar_Holm.
Dersom kong Augvald kom fra fjellene har han og folket hans kommet opp enten Setesdalen eller Telemarksvassdraget til Haukeli og ut til kysten. De har kommet fra sørøstlige Europa der mørkhudete jegerfolk levde. http://www.bbc.com/news/science-environment-29213892
Folkevandrere fra nordlig indo-europeisk område hadde mørk hud og blå øyne. Far og tante Lilly med mor fra Breidfjord og Bildudal hadde olivenhud, blå øyne og sort hår. Faren deres var bonde på Hagi og formadr i Pigghåfangerlauget. Faren hans igjen red strendene som syslumadr.
Berberne i Nord-Afrika var reisende folk og afrikanere gjorde tjeneste i romerhæren. Her er gener nok å ta av.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…