Landskapsvern av Karmsundet

Nordre del av Karmsundet het Haugesund. Dette hadde ingenting med den mindre bydelen Hauge å gjøre, men viste til gravene på begge sider av sundet. Vinjes "homp og hamar" er en mangelfull forståelse av områdets historie.
Haugasund kan også, og i stedetfor, komme av Hogasund, der landet gir gode forhold for å slå seg ned og bo, som i Hogaland, et bosted.
Landskapsvern er fraværende i Karmsundet. Arkeologiske utgravinger viser at folket bodde og dyrket jord oppe på flaten. Dette er flaten som gir navnet Skåre. Her kunne de se været. Hvilke skyer som kom og hvor solen gikk og stjernenes rytmiske skiftninger.
Blokkbebyggelse og påbygg og ombygging av eldre hus gjør nordre del av Karmsundet ubehagelig. Det gjelder å bygge foran nabo og dersom det ikke er mulig, lage utspring som om man setter en albu i trynet på dem som vil se vannet blir farget gull, som Det Gyldne Horn. Det Gyldne Hogasund.

Kommentarer

  1. Vi hadde en gang en byantkvar. Han ble jaget. Han nektet å sanksjonere på "Vi river historiske Haugesund" og bygger betongklosseblokker midt i de vakreste villaområdene. Bygningsråd, hva er det? For hvert hus som brenner, fins det straks en ferdig og godkjent byggeplan. Blokkene blir satt opp før asken er kald.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon