Ironman Haugesund 2015

De gamle jernmennene gikk på stenger av glødende jern for å vise at de var av kongsbyrd. I dag holder det å svømme i flokk, løpe i gatene og sykle i en uendelig rekke. Da er man Jernmann eller Jernkvinne eller Jernkid. Det herjede bystyret i Haugesund fant at arrangementet var verdt en halv million kroner i støtte, penger som selvsagt ble tatt fra samme kasse som nektet verdige trengende alminnelig hjelp. Begrunnelsen var Haugesunds omdømme. En av de målbare økningene er omsetningen på pubstripa på Indre Kai. Dermed bevilget Haugesunds bystyre støtte til pubeierne, og selvsagt hotelleierne som sitter i andre byer og land.
Haugesund hadde ikke tenkt å støtte arrangementet på grunn av den økonomiske krisen, men et forlenget sutretokt fra de private lokale arrangørene tvang fram pengene. Med pengene kom smilet. Kombinasjonen av sutring og trusler mot byens omdømme virket. Penger driver psyken.
Med sykkelløp kommer stenging av veier. Tour des Fjords med sitt internasjonale nivå stengte veiene i en halv time med intelligent tilpasning til annen trafikk. Ironman stenger halve byen, nordre bydel, i seks og en halv time. Arrangøren kan her komme seg ut av sitt infantile modus ved å skape et nytt Ironman. Det intelligente Ironman. Mannen som ikke bare truer og  stanser omgivelsene, men tilpasser seg. Siden arrangørene ikke fungerer på dette nivået foreslår jeg å sende syklistene i puljer på åtte. Da skulle det rekke med en times stenging av den mest trafikkerte veien i Haugesund. Trasévalg er også noe å tenke på. Som den selverklærte Sykkelbyen kan Haugesund heie fram intelligente løsninger i stedet for å heie fram egobyggerne som ikke når opp i andre sammenhenger.
Ikke fortell meg at de som kysser vinnerne på kinnet er døtre av Iron Maiden.

Bussrutene i hele nordre bydel ligger nede, ikke bare pga Ironman. 37 minutter å gå til sentrum kan være villedende for oss rustne:


Halv åtte søndag morgen begynte støyforurensingen over høyttalere. Det hørtes ut som fyllerøre på engelsk. Der er lover som skal beskytte oss mot å bli forstyrret på en søndag. Naboer kan ikke klippe plen eller hekk, men Ironman får sende opphisselsen sin flere kilometer avgårde. Volumet er skrudd så høyt at ingen i byen slipper unna, selv ikke under dynen. Politiet tillater lovbruddet og kirken tillater lovbruddet for sin del. Hvem skal gjøre noe med de støyende og påtrengende jernmennene? Haugesund kan la være å betale dem en halv million kroner for påført ulempe.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon

Cold Fusion