Gå til hovedinnhold

Ironman Haugesund 2015

De gamle jernmennene gikk på stenger av glødende jern for å vise at de var av kongsbyrd. I dag holder det å svømme i flokk, løpe i gatene og sykle i en uendelig rekke. Da er man Jernmann eller Jernkvinne eller Jernkid. Det herjede bystyret i Haugesund fant at arrangementet var verdt en halv million kroner i støtte, penger som selvsagt ble tatt fra samme kasse som nektet verdige trengende alminnelig hjelp. Begrunnelsen var Haugesunds omdømme. En av de målbare økningene er omsetningen på pubstripa på Indre Kai. Dermed bevilget Haugesunds bystyre støtte til pubeierne, og selvsagt hotelleierne som sitter i andre byer og land.
Haugesund hadde ikke tenkt å støtte arrangementet på grunn av den økonomiske krisen, men et forlenget sutretokt fra de private lokale arrangørene tvang fram pengene. Med pengene kom smilet. Kombinasjonen av sutring og trusler mot byens omdømme virket. Penger driver psyken.
Med sykkelløp kommer stenging av veier. Tour des Fjords med sitt internasjonale nivå stengte veiene i en halv time med intelligent tilpasning til annen trafikk. Ironman stenger halve byen, nordre bydel, i seks og en halv time. Arrangøren kan her komme seg ut av sitt infantile modus ved å skape et nytt Ironman. Det intelligente Ironman. Mannen som ikke bare truer og  stanser omgivelsene, men tilpasser seg. Siden arrangørene ikke fungerer på dette nivået foreslår jeg å sende syklistene i puljer på åtte. Da skulle det rekke med en times stenging av den mest trafikkerte veien i Haugesund. Trasévalg er også noe å tenke på. Som den selverklærte Sykkelbyen kan Haugesund heie fram intelligente løsninger i stedet for å heie fram egobyggerne som ikke når opp i andre sammenhenger.
Ikke fortell meg at de som kysser vinnerne på kinnet er døtre av Iron Maiden.

Bussrutene i hele nordre bydel ligger nede, ikke bare pga Ironman. 37 minutter å gå til sentrum kan være villedende for oss rustne:


Halv åtte søndag morgen begynte støyforurensingen over høyttalere. Det hørtes ut som fyllerøre på engelsk. Der er lover som skal beskytte oss mot å bli forstyrret på en søndag. Naboer kan ikke klippe plen eller hekk, men Ironman får sende opphisselsen sin flere kilometer avgårde. Volumet er skrudd så høyt at ingen i byen slipper unna, selv ikke under dynen. Politiet tillater lovbruddet og kirken tillater lovbruddet for sin del. Hvem skal gjøre noe med de støyende og påtrengende jernmennene? Haugesund kan la være å betale dem en halv million kroner for påført ulempe.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…