Et Tjora mot

Hafrsfjord er usannsynlig som kamparena. Innseilingen er for smal. Selv om vannet stod høyere før, er innseilingen så trang at man kan selge billetter der.
"Fjorden" er for liten til at Hårfagre kunne ha ligget der med norgeshistoriens kanskje største flåte til da. Deretter ta imot en i tall jevnbyrdig motstander.
At taperne flyktet over Jæren er ikke en stedsangivelse. De kan ha flyktet fra Boknafjorden og inn Gandsfjorden og videre over Jæren, rundt Tungenes og videre over land.
Snorre har plassert det avgjørende slaget nærest mulig Skjalgssonslektens maktbase, Sola. Fordi denne grupperingen var den sterkeste opposisjonen til kongsmakten. Snorre henrettet også Erling Skjalgsson i Boknafjorden, på eller rett utenfor Soladynastiets kjerne. Litteraturmotivene er der som hyllest til norskekongen Håkon Håkonsson.
Der er flere "Ut Mot Havet"-fjorder i området rundt kongsgårdene. Avaldsnes har fjord nordover ut mot Sletta og sør ut Skudenesfjorden. Utstein har havgapet rett vest. Samme med Stavangerfjord. Boknafjorden er en reell hafrsfjord. Eneste muligheten for dagens Hafrsfjord å forsvare havnavnet sitt er om sjøen gikk høyere og sanden lå lavere; dagens flyplass oversvømmet og Solastranden var bunnen i Hafrsfjorden.
Hva med arkeologiske holdepunkt for slaget?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon