Gå til hovedinnhold

Dativ flertall er min venn, ...

Onkel Snorre: "á Haugum" dativ flertall; "ved haugene". Altså gjelder det ikke vår tids Hauge, bydelen, men hele gravhauglandskapet "við Karmtsund". Hvor langt er Karmsund når der skal være et Haugasund med seileretningen "utnordr"? Er Karmsund lésiden fra Salhus og sørover til åpning, utsudr, mot Boknahavet?
"útnorðr" Retning nord, ut av sundet. Haugasundet?
Dimensjonene er nok større enn Smedasundet og bydelen Hauge. Det gjelder hele landskapet som sett fra f.eks. Salhus.
Her er et Karmsund og et Haugesund. I dag er sundet Haugesund ute av soga. En ny by har overtatt navnet. Gravhaugene ved nordre del av dagens Karmsund, fra Salhus og nordover kan ha gitt opphav til Haugesunds-navnet.
Haugområdet må utvides til Kvalahaugen og haugene på gamle Steinsnes og Austerheimsgårdene. Disse haugene og gården Gard kan ha vært egnet som kårbolig og gravsted for HH, så gamlingen ikke kom i veien for andre enn seg selv.
Snorre så ikke haugen. Han så steinene og kirken, grunnmuren av denne kirken er i dag fyllmasse i Haraldsstøtten, sammen med hodesteinen og fotsteinen. Gravhaugen lå en annen plass i retning utnord. Polarstjernen i dag ligger over Kvalahaugen. Der er en annen haug vest for Kvalahaugen og en annen haug øst for Kvalahaugen for posisjonsavvik over århundredene. Kvalahaugen har utsikt til både Bokn og Siggjo, merkesteiner for riket Rogaland.
Sprengningsarbeidet på vegen mellom gravhaugene er snart ferdig.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Slik går det mot Korrupsjon

Norsk klimaminister Vidar Helgesen besøker Teslafabrikken i USA.Unødige besøk er smøring. Tesla har fått avgiftsfritak for energislukende raske og store biler. Hva mer kan Norge bidra med? Det eneste en kan lære av fritaket er sine egne feil.
Norge lærer ikke av Tesla. Tesla lærer av Norge at de kan få ferdig innebygd importfritak og halvert salgspris ift konkurrentene. Klart de er interessert i oss som kjøper energislukere: Vi er jo på verdenstoppen i forbruk. Høyre sier det selv, per capita.

De Rikes Miljøkrav

Amerikansk bilindustri har måttet innrette seg mange ganger etter oppjusterte miljøkrav, spesielt fra staten California. Da det rant over for en av industrilederne sa en kollega til ham at han ikke måtte se så svart på det. Han måtte se på situasjonen som en opportunity. Med nye miljøkrav fikk de jo solgt enda flere biler! Selv lyddemperen var et miljøkrav!
De som aldri har måttet bidra i arbeidet for en renere trafikk er bank, forsikring og bil-importører. Staten har begått flere feil ved å gi avgiftlette til forskjellige biler, senest den rådyre energislukeren Tesla. Når en først skal hjelpe på en vanskelig situasjon med å gi avgiftslette må en involvere alle ledd i bilbruken vår. Eksemplet er å ta bort avgift på små biler, gi rentefrie lån, gi gratis tredjepartsforsikring, og fri hovedservice. Slik vil alle som tjener på bilsalg yte noe for å hjelpe på trafikksituasjonen. Høyres sosiademokrati er ikke en utopi. Der er bare så mange rike som ikke vil bidra.

Økt forbruk som medisin

Høyre går foran ved å anbefale økt forbruk. Etter økonomi og økotenkningen deres skal dagens biler erstattes med el-biler. Det betyr at bilsalget ikke skal være del av ressurspolitikken. Det skal holdes på dagens nivå eller økes ved tvungen utbytting av eide biler. Dersom vi reduserer bruken av de bilene vi har reduserer vi belastningen på naturen og menneskeskapte miljø uten at det koster oss og naturen noe som helst. Bilprodusentene kan sette ned antall solgte biler uten å gå over ende. Høyre kan hjelpe med å profilere modellutvalget ved å ta bort avgifter på de små bilene som vil hjelpe saken. De tok bort avgiftene på ressursslukere som Tesla. Det holder om bilene når 100 kilometer i timen. Ved avgifteredusering kan vi få profilert bilparken til byvennlige størrelser, både antall og lengde x bredde. Den overveiende delen av biltrafikken vil dermed bli mindre innenbys. Det er ikke et problem å kjøre landet rundt i småbiler. Vi er en befolkning med erfaring i nettop det. Statistikk …