Sildastøttå

Bildet viser Haraldshaugen som gravhaug før nasjonalmonumentet ble satt opp. Landskapet er gjengitt nøyaktig og derfor kan en gå ut fra at haugen og steinene er nøyaktige. Steinene er tilhugget og derfor en del av kirkeruinen. Haugen er også en autentisk gravhaug. Ødeleggelsene er store; en kirke kunne ha vært gjenreist og nasjonen hadde hatt en grav å gå til.
Haraldsxyl
Haraldshaugen tjener ikke som nasjonalmonument. Den er nå en svak turistmagnet og en forundrelsens søyle. Hvorfor er den her? Hvorfor er ikke gravhaugen her som kongen er gravlagt? Kirkesteinen ligger inne i sokkelhaugen.
De bemidlede haugesunderne som reiste Haraldsstøtten hadde all anledning til arkeologiske undersøkelser. De lot være. Innsatsen var ikke motivert av nasjonalrus, men lokal fjærbrus. Haugesund skulle vises på kartet. Parallellene er i nåtidens kampanje for å få Haugesund inn på TV2’s værkart og kommunal pengeblødning til FKH for at alle skal vite at Haugesund finnes.
Svenskeprinsen/kongen var invitert til åpningen. Hans motiver var svensk-nasjonalistiske. Vi feiret kongesagaene, svenskene feiret sin egen gotisitet. De mente, og noen mener enda at de hersket i det gotiske området i Europa. Dette herrefolket bredte seg fra Asia til Spania. Karl 12. hadde sine forestillinger der han kriget i vei. Et svensk nasjonalmonument på vestkysten ut mot Nordsjøen var det ypperste tegn på den svensk-gotiske storhet, svenskeprinsens bidrag til svensk historie, et gotisk symbol der norrønafolket ville fare. Sverige ville ikke lenger være i utkanten av det gotiske kulturområdet.
Norge er en nasjon i nødvendig forandring. Derfor kan Nasjonalmonumentet flyttes noen meter til siden, gravhaug og kirkebygg restaureres. Da har vi en sterk turistmagnet, en treenighet mellom sjøkongen den hårfagres grav, den katolske kirken og vår egen nasjonalfølelse korrigert med et tingsted.
(Bildet er fra boken “Fridtjof Øvrebø - En europeer fra Karmsund”)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon