Birkebeint 2

Jeg har ikke sett filmen “Birkebeinerne”. I stedet leste jeg boken. “Håkon Håkonssons saga” av Sturla Thordsson, slektningen. Utgivelsen var fra 1963 og Det Norske Samlaget. Oversettelsen ble gjort av Knut Helle. Boken er på 400 sider.
Tiden fra kong Håkon Håkonsson ble født til han ble brakt i sikkerhet i Trondheim strakte seg fra side 19 til side 23, altså fire sider. Strekningen fra Lillehammer til Rena tar opp én side og baglerne kom sent ut, fikk høre nyheten om birkebeinernes skitur og gav opp å forfølge kongssønnen nede på Hedemark. De var ikke med på kjøret.
Dersom ikke finansieringen av oppfølgerfilmene økes med svimlende beløp kommer vi ikke til å få birkebeinerhistorien på film. Heller ikke historien om baglerne, slittungene og vårbelgene. Disse fire grupperingene utgjør Norges borgerkrig i sen-middelalderen. Flere tusen norske liv gikk tapt. Da må vi få en sann fortelling. Ikke en film jeg kvier meg for å se.
Sannheter strekkes ut, middelalderen er et tøyelig begrep til bruk for den som har forklaringsbehov. Borgerkrigene er konkrete og synes å gå ut fra dagens Østfold og det norsk/svenske Halland.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon

Cold Fusion