Forty Days
Haugesunds private øre-nese-hals klinikk leier ut en puste og hjertemonitor til pasienter for 1000 kroner natta. Dersom den koster 40 000 kroner i innkjøp vil den ha tjent seg selv inn etter 40 dager og 40 netter. Da er klinikkeier kommet fram til det lovede land med overskudd for hver pasient. Med maskinen i drift fire døgn, førti uker i året i tre år blir netto fortjeneste på denne ene monitoren 480 000 kroner. Dette er vedlikeholdsfri fortjeneste for klinikkeier da pasienten måtte ut og skaffe batteri for å få igang maskinen. Forrige eiers plaster for nesedyse ble brukt under demonstrasjonen.
Dette er privat nærings mørke fastland. Det krever for mye innsats å være god. Når pengene likevel flyter i systemet er der ingen insentiv til forbedringer. Helsevesenet overlates utstyrsprodusentene og medisinprodusentene. Pasienten var først hos almennspesialist, så hos spesialist for montering av utstyret, så en tur til for å demontere utstyret. Deretter henvist til lokalt fylkessykehus for å repetere undersøkelsen, i alt fem turer foreløpig. Privatspesialisten var unødvendig og fordyrende med upålitelig resultat. Fire tur-retur legebesøk for én pasient.
Apple, Samsung og produsenter av medisinutstyr kommer til å overta for de privatpraktiserende spesialistene og almennpraktikerne. Argumenter er antagelig at de vil være i stand til å gjøre en medisinsk undersøkelse nøyaktigere og hurtigere.
Kvaliteten på privat helsetjeneste kan være så dårlig at vi må bestemme politisk hvordan vi vil ha helsevesenet.
Dagbladet har tre innlegg om hvordan Norge sier fra seg kontroll over eget helsevesen ved å inngå irreversible kontrakter som politiske vedtak. Udemokratisk, men moderne fordi noen tjener mer penger enn uten slike avtaler.
Finn det andre steder også. Du har utstyret og du har evnen.
Dette dreier seg om handelsavtaler. Du kan fort havne på den ulønnsomme siden av regnskapet, uansett alder. Det ser du.
Forty Nights.
Kommentarer
Legg inn en kommentar