Gå til hovedinnhold

LuftSlaget ved Hafrsfjord

Snorres motivasjon for kongesagaene har ikke blitt beskrevet, bare trukket i tvil. Han beskyttet sitt Island ved å hylle norskekongene. Det måtte gå ut over opposisjonen. Gjennom årene stod den sterkest ved bl.a. Erling Skjalgssons område. Derfor lot Snorre det avgjørende slaget, begynnelsen på kongemakten, stå ved roten av Skjalgssons rike, nemlig Hafrsfjord. Et trofé. Ydmykende nok var Hafrsfjorden et strategisk dårlig sted for et sjøslag. Bare de dumme ville krype inn i en slik sekk. Det var også Snorres hensikt å vise dumheten til og latterliggjøre motstanderne. Sannsynligvis har det aldri stått noe stort sjøslag der inne; muligens ute i Boknafjorden der flåter kunne møtes og dele seg opp i strategiske grupper.
Hafrsfjord er nok uten arkeologisk verdi.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…