Stavangers Tilblivelseshistorie

 Stavangers tilblivelseshistorie er enkel: Importhavnen Hafrsfjord i Sola mistet posisjonen sin som en av Norges store regioner da Olav den Hellige drepte Erling Skjalgsson - «jarlen» fra Sola. Snorre lot kong Olavs mann, Aslak Fitjaskalle drepe Erling Skjalgsson for å frikjenne den Hellige for drap.

Kirkesetet ved Hillevåg gikk inn i maktvakumet. Kirken var på aktiv jakt etter posisjoner i Norge, som Mostraspelet forteller. Her kom en anledning rundt det Snorres År 1025. Stavanger ble ikke grunnlagt i 1025, 1028 eller 1030, men den bakvendte steinkirken i byen inkludert trekirkestadiet, kan feire sin katolske suverenitet fra 1030, en god årgang for identitet og feiring. 

Var drapet på Erling Skjalgsson et hellig bestillingsdrap? Tok Tore Hund hevn på Stiklestad? Kong Olav Haraldsson led ingen “Offerdød”, han ble bare offer for legendebygging.

Mordet på Erling Skjalgsson var antagelig et bestillingsverk av biskopen i Bremen. Sola inkludert Hafrsfjord avtok og Stavanger vokste fra 1030 av. Det er begrenset hva en kan finne i og under den første trekirken.

Oslo har ikke noe liknende tilblivelseshistorie for middelalderbyen som ligger blant fordoblede jernbanelinjer og motorveier… Nidaros, Bjargvin og Tunsberg er klarerte. Riksantikvaren må innse at Stavanger er eldre enn katedralen. Om arkeologene blir stoppet i arbeidet sitt, så er altså tekst-arkeologien allerede kommet til 1030 som Stavangers åndelige, om enn grusomme tilblivelse.

Stavanger domkirke er strukket nord-vest til sør-øst, men med tårnene i sør-øst. Det er en uvanlig og rotete tankegang. Lengdeaksen peker mot Varlivarden og mot Forsand. Nord-vest linjen går mot Tasta, over Randaberg og til Kvitsøy. Solnedgangen i havet midtsommers er ikke synlig fra domkirken. Dermed har ikke kirken blitt bygd over et kultsted. Det stedet lå oppe på Storhaug der man kunne se solnedgangen og gjenskinnet i “Stavangerfjorden”, riktignok over Karmøy, men godt nok.

Sola hadde best utsikt til solnedgangen. Stavanger var Sola, eller Soløy Ω

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon