Gardologi
Nasjonalmonumentet Haraldshaugen i Haugesund symboliserer eneherskeren. Historien går til Harald Hårfagres samling av norske småriker til ett rike.
Den symbolske betydningen kommer fram ved monolitten og den opprinnelig smale trappen opp. Her er det bare plass for den ene med all makt. Hopen er fylket rundt ham.
Symbolikken som ikke synes er anleggets diagonale orientering nord-sør. Dette er nitti grader vridd i forhold til den tradisjonelle orienteringen av kirkene. Hvorfor? Fordi grunnmuren til en korskirke var på stedet før arkitekt Christie så an byggetomten. Her var ingen kongegrav, men en geometrisk figur, et symbol som kunne bygges videre på. Den øverste steinen i søylen har takformen fra en korskirke. Christies forhold til bygningsarkeologi og restaurering er dokumenterrt både ved Håkonshallen i Bergen og Nidarosdomen i Trondheim. Kongeinngangen til Håkonshallen er bygd om i ettertid og Nidarosdomens tårn er debattert siden ombyggingen. Det er all grunn til å demontere Haraldshaugen og bygge den opp ved siden av en gjenreist korskirke; Gard og Skåres historiske fortid, ved Krosshaugen.
Resultatet blir et Gard med graver fra keltisk kultur, steinkors fra irsk misjonsvirksomhet rundt år 600, kongsgrav fra Snorres Saga, korskirke i stein fra Olav Trygvasons hjemkomst til Norge, steinbrudd, nasjonalmonument fra Norges dannelse og en solnedgang som midtsommers viser veien til Færøyene og Island. Et Hogaland.
Kommentarer
Legg inn en kommentar