Gå til hovedinnhold

Brutte Lysbuer

Karmsund Bru slynger seg fra øyland til fastland med en yin og en yang, en harmoni mellom to folk i slekt. De vandrende billysene har forbundet oss mer enn noen fordums ferjereise. Veivesenets gylne gatelys har gitt forbindelsen gullverdi, med noen små røde varsellys for årvåkenhet.
Barn skremmer hverandre med fryd i mørket. De setter lommelyktene sine under haken og lager skrekkfjes. Slik lyses Haugesund Rådhus opp og fasadene i Smeasundet. Hasseløybroen og Risøybroen lyses opp nedenfra. Karmsund bru lyses opp nedenfra. Nedenfra og opp langs søylene og under veibanen. Man lyser ikke ei gammel, ærværdig bru oppunder skjørtene. Det er vulgært. Lyssettingen av Karmsund Bru er uværdig den fruktsommelige damen. Med nennsom framferd kan man lyse opp arkitekturens verdighet, linjere hele veien med lys. Automobillysenes ilandføring må skje på en gyllen brolinje som spiller med veivesenets gylne lamper. Lysene må krysse kommunegrensen og knytte Haugesund Rådhus til Avaldsnes kirke i gull; til flyplassen for innreisefølelsen. Fordi her lå det første tilløpet til en by, en historisitet.
Den lille tanken i lysprosjektet om at en lysbue forbinder to parter er utført i amalgamgrått, brutt på midten av manglende selvtillit. Manglende lysføring på langs og på tvers. Man skal ikke være på sparebluss når man skaper lysbuekunst. Gnisten springer ikke over. Man gir heller alt for å få verket dit det gir mening og nytenking. Trekk ut alle stopperne og lag Norgeshistoriens glans.

Kommentarer

  1. Klart, klokt og krevende skrevet.
    Venter på en modig handling og en gullbue over sundet.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Borgermester bak søyler og gardiner

Sammenslåing av kommuner krever nytt rådhus. Et spennende amfi nær T-forbindelsen der alle er velkomne og alle politiske møter er nettkringkastet av kommunen selv.Haugesunds eksisterende rådhus kan rives slik dets inspirasjonsbygg, Festiviteten, ble tatt ut av tiden. Rådhuset kan også bli et billedgalleri for modernismen, husets egen epoke. Som formspråk for moderne demokrati fungerer det ikke.

Tomatfjes

Hvorfor dra ut på landet for å ilegge bøndene avgift når det er Oslo som er miljøproblemet?
Hvordan gikk det med denne miljøbobla?
Miljøkrisen vår er global. Tomatdyrking har sitt kraftbehov om tomatene produseres i Norge eller i Nederland eller Spania. Miljøpartiene Frp, Høyre og Venstre ser det ikke slik. De lar import av tomater foregå uten miljøavgift. De har ikke mandat innen EU slik at de kan øke avgiftene i Nederland og Spania. Det de kan gjøre er å kompensere norsk toamtproduksjon for å gi like vilkår som EU, eller legge på importørene en miljøavgift da produksjon og miljøforurensing er global. Import er global forurensing og må miljøbeskattes for sin produksjons og transportforurensing.
Importørene slipper unna med forurensingen sin fordi de er nær politikerne, også kallt korridorpolitikk. Minkfarmene på heia ble skviset fra miljøkvisene i Oslo.
Tomatdyrkerne på naturgass må betale CO2-avgift mens tomatimportørene på dieselavgass slipper å betale for Tomatimporten som foregår…