Politisk konsekvens

Haugesund Sentrumsforening ved Lisbeth Spies synes det går for sent med byutviklingen i Haugesund sentrum. Mange gamle sentrumskjerner er slått ut av den frie konkurransen. Dette er korrekt Høyre-politikk. Liberaløkonomien som den er forkynt i alle år. Stemmer bak Lisbeth Spies roper på en sterk mann som kan ordne opp. Å rope på en sterk mann er å rope på sin farsfigur, sin bestefarsfigur, sin oldefarsfigur. Økonomiske liberalister alle sammen, sanne Høyre-menn som gav sine forretninger i arv. De gav bygninger i arv, ikke forretningsgrunnlag og kunder.

Sentrumsforeningen ber sosialdemokratiet om nytt lovverk for å kunne bestå. Etter politisk overbevisning skulle de ha kjempet for sin egen utlleiebedrift med det eneste lovlige middelet de har, nedsatt husleie til forretninger og beboere.  Dersom dette middelet ikke tas i bruk vil de økonomiske lovene kvitte seg med dem som står i veien for forandringen. Konkurs i konkurranse med kjøpesentrene.

Kommunen har ikke ansvar for hvem av innbyggerne som skal tape eller vinne.

Markedene og konkurransen har tatt ny form og finnes flere steder enn før. Der er kjøpesentra nok i distriktet. Haugesund sentrum kan aldri ta opp handelskampen i Karmøy, Tysvær, Sveio, Stord, Ølen og Etne.

Varene til gamle Haugesund kom sjøveien. Da kom kundene til byens vareutsalg.  Effektiv veitransport fra produksjon til kunde har gjort Haugesunds Indre Kai, Strandgaten og Haraldsgaten til en bakevje slik Kystriksveien har gjort Haugesund til en blindgate for varetransport.

Arvingene uten forretningsportefølje har enda ikke registrert at de har tapt konkurransen fordi de fremdeles eier bygningene. Å måtte gå fra bygård og grunn kan virke opplysende. Haugesund er blitt så mye mer. Haugesund kan ikke la seg definere som de hvite husene lenger. De forfaller og rives fortløpende. Haugesund kan ikke tro at det vakre, hvite består.

Utvklingen i handelslivet gav disse konsekvensene. Høyres konservative politikk betyr ikke bevaring av det bestående. De som har eiendom og penger stemmer Høyre og får arveavgiften fjernet. Likevel går sentrumsforeningen mot undergangen, fordi liberalismen spiser sine egne.

 

 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon