Levende Økosentrum

En tankemodell for Haugesund.
Den gang Haugesund sentrum var levende bodde butikkeier over butikken. Etter som velstanden økte flyttet eier ut til eneboliger og leide ut boligen over butikken. Livet gikk ubemerket videre, men det økonomiske grunnlaget for sentrum var forandret.
De første butikkeierne hadde utgifter til banklån for bolig og næring i ett lån. Varelagrene den gang var håndterlge størrelser og hadde lengre levetid. Risikoen med lån var lav.

Dagens private eier av hus i sentrum har ikke lån på sentrumsbutikken, men lån på bolig utenfor sentrum. Dessuten forbrukslån til bil og evt. Eier av sentrumshus har utgifter til vedlikehold to steder mot tidligere generasjoners ett hus. Dette fører til ønske om høyest mulig leie. Situasjonen er ikke helt prekær,  så markedskreftene får ikke drive ned husleien i sentrum. Huseier forventer inndekning av lån og vedlikehold i og utenfor sentrum, med en ren fortjeneste på topp for å dekke inn forbruk. Derfor er sentrumsleien høy. Den skal dekke tre ganger så høye eiers utgifter i dag som den gang sentrum vokste.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon