Stavanger Lammabein

Stavanger leter etter seg sjøl. Stavanger kan'kje finna fingen og de er begynt å grave. Stavanger ønsker å være eldre og mer betydningsfull enn den er. Arkeologene har funnet lammabein og potteskår under gaten og gjør noe de ikke er spesielt utstyrt for. De konkluderer.
I gamle dager da seil og vind bestemte ble Stavanger forbiseilt av praktiske grunner. Skulle man fra Bergen til kontinentet dro man ut Boknafjorden, eller på utsiden av Karmøy. Stavanger var heft. Stavanger var ikke en liten våg med kirke. Stavanger var landet nord for det smale landstykket mellom dagens Sola og Hinna. Anger er sinne og sammentrekning både av landskap og blodårer som i Angina Pectoris. Staven stakk ut fra angeret, landskapet var Stavanger. Det er godt mulig at bystedet i Stavanger var grunnlagt på Lammabein i Vågen, men dét er en annen ting. Haugesund ble grunnlagt på Sildabein i Sundet.
Stavangers eneste betydning som by kom da Norge ble ufritt, først under Sverige, så under Danmark. Stavanger fikk amtsfunksjon. Stavanger skulle passe på store deler av Norge for kongen av Danmark.
Stavanger fikk sin andre glansperiode som sildaby og sin tredje glansperiode som Oljeby. Nå jager de vindmøller.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon