Gå til hovedinnhold

Borgerlig voksen

Konfirmasjon og skole henger i hop. Kirke og stat henger i hop. De har lang historie. Skillene er der. Man må ha et klart sinn for å forstå konfirmasjon.
Før utdanning ble åpnet for alle falt konfirmasjon og voksenstatus sammen. Man var ferdig med skole og skulle ut og tjene. Da hjalp familie og naboer til med litt ekstra så de unge skulle kunne starte voksenlivet. Derfor oppstod konfirmasjonsgavene ut av nødvendighet, samhold og fattigdom.
Før noen kom på borgerlig konfirmasjon hadde konfirmasjon utartet til en penge og gavefest. Man gav mest mulig penger og gaver for å vise at avkommet var av god og rik slekt. Religiøse tanker spant vel rundt hos kanskje 10 % av konfirmantene. Human-etisk Forbund tok følgene og startet borgerlig konfirmasjon bygd på restene av den kristne tradisjonen. Grunnlaget for denne verdslige konfirmasjonen er ikke mulig å uttrykke. I alle fall har ikke HEF noen forklaring for hva de driver med. HEF sier at begrepene borgerlig og kristen er i motsetning. De snakker også om voksenrituale og menneskets behov for mytiske ritualer. Hvem lager politiske ritualer for å styre andre mennesker?
Konfirmasjon er bekreftelse av dåp. Er da borgerlig konfirmasjon en avkreftelse av dåpen? Hvordan foregår dette formelt? Forsaker du dåpen, barn, tar du imot de symbolske gavene du skal få i dag? Vil du bli voksen i dag?  Hva foregår i et slikt rituale? Hvilken offentlig dokumentasjon finnes på at et menneske døpt av foreldrene ikke lenger anser seg selv som døpt?
Voksen som juridisk begrep i Norge er ikke godt utredet, men der er visse tradisjoner innen lovverket. Der er satt fast en seksuell lavalder som kommer nært konfirmasjonsalderen. Vi har myndighetsalder på 18 år som gir stemmerett og sertifikat. Ellers er definisjonen av begrepet voksen uklar. HEF har altså sitt rituale, men det er jo bare for dem som nøyer seg med gaver.
Konfirmasjon må være en trossak og ikke en forbrukerfest.
Før velstanden satte inn var voksen en tilstand knyttet til arbeid. Vi er fri til å gjøre det annerledes. Voksenbegrepet kan settes i forhold til skolegang. Ved utgang av ungdomsskole kan en ha adgang til lokalvalg og diverse sertifikatøving og prøving. Ved utgang av videregående gis man full myndig status og stemmerett. Der er ingen grunn til å knytte dette til fødselsdager som nå.
Seksuell lavalder er en spekulativ grense og må bort fordi jus skal gi beskyttelse mot overgrep uansett alder.

Oppsummert har vi to spekulative ordninger. Borgerlig konfirmasjon og seksuell lavalder. Landet trenger modernisering under kappen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De Rikes Miljøkrav

Amerikansk bilindustri har måttet innrette seg mange ganger etter oppjusterte miljøkrav, spesielt fra staten California. Da det rant over for en av industrilederne sa en kollega til ham at han ikke måtte se så svart på det. Han måtte se på situasjonen som en opportunity. Med nye miljøkrav fikk de jo solgt enda flere biler! Selv lyddemperen var et miljøkrav!
De som aldri har måttet bidra i arbeidet for en renere trafikk er bank, forsikring og bil-importører. Staten har begått flere feil ved å gi avgiftlette til forskjellige biler, senest den rådyre energislukeren Tesla. Når en først skal hjelpe på en vanskelig situasjon med å gi avgiftslette må en involvere alle ledd i bilbruken vår. Eksemplet er å ta bort avgift på små biler, gi rentefrie lån, gi gratis tredjepartsforsikring, og fri hovedservice. Slik vil alle som tjener på bilsalg yte noe for å hjelpe på trafikksituasjonen. Høyres sosiademokrati er ikke en utopi. Der er bare så mange rike som ikke vil bidra.

Slik går det mot Korrupsjon

Norsk klimaminister Vidar Helgesen besøker Teslafabrikken i USA.Unødige besøk er smøring. Tesla har fått avgiftsfritak for energislukende raske og store biler. Hva mer kan Norge bidra med? Det eneste en kan lære av fritaket er sine egne feil.
Norge lærer ikke av Tesla. Tesla lærer av Norge at de kan få ferdig innebygd importfritak og halvert salgspris ift konkurrentene. Klart de er interessert i oss som kjøper energislukere: Vi er jo på verdenstoppen i forbruk. Høyre sier det selv, per capita.

Cold Fusion

En fusjonering av MDG og Frp går lett uten høy temperatur. Som eksempel på den vellykkede fusjoneringen har vi Tesla's modell S. Bilen er kjøpt av Frp-menn som jubler over avgiftfritaket. De har alltid ønsket seg en bil som gjør 200 km/t og innebærer den amerikanske drømmen. Bilen er stor, tung og brei. Den kommuniserer. MDG ønsker avgiftsfritak for el-biler. Da får de eksosfritt sentrum og alle er fornøyde. MDGs støttespillere liker det økte salget av dyre biler som avgiftsfritaket medfører.
MDG har alt å tjene på neste fusjon. Da kan de ta Frps plass i regjeringen, men da må det høyere temperaturer til.