Bygg verneverdig!

 Når vi har gjennomskuet nyere hus må vi våge å rive dem som ikke innfrir løftet om en god bolig, et godt naboskap, et godt bymiljø. Svært få nye bygg er verneverdige. Unyttige symbolbygg som slott, herregårder og rådhus blir stående for symbolikkens skyld, for historiefortellingens skyld. Vi verner om historien.
Byggene som reises uten en sammenheng med omgivelsene, boligblokkene ved sundet, næringsbygg i trange gater, høyhus utenfor bykjernen er ikke verneverdige.
Byene våre har blitt til ved en idé om hvordan bebyggelsen skal se ut. Gatenett ble tenkt ut og bergknauser sprengt bort i den gode hensikts navn. Naturens romdimensjon ble ikke tatt hensyn til og gateplanens tredimensjonale mål var bare en følge av byggeteknikkens iboende mulighet. Der ble ikke planlagt for fremtiden.
Å modernisere en bykjerne er også å modernisere gateplanen. Nettet av gater er smalt fordi husene ikke var høye og avstøtende. Husene var små og inviterende. Nå bygges større i flate og større i høyde enn gatenettet var tenkt for. Lyset slipper ikke inn i gatene, ikke inn til menneskene i bygatene. De vil rømme ut dit solen når dem.

Bygg verneverdig ved å forandre på gateplanen. Vi er allerede langt på vei til å overbygge gatenettet i de gamle byene våre. Noe nytt må vike for mennesket.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon