Slekters gangart

Den gang jeg spurte nærmere om min islandske slekt fikk jeg til svar at den var skrevet ned i Islendingaboken. En vennlig islending viste meg www.islendingabok.is og at jeg var i slekt med forskjellige kjente folk fra langt tilbake i tid. Der var flere prester. En av dem skrev ned den eneste rapporten om pestens ankomst til Norge rundt 1350. Jeg var ikke etterkommer av Snorre, men etterkommer av Sturla Tordsson, nevøen hans. Sturla er meg bekjent den eneste som har gjennomlevd og skrevet om to borgerkriger i middelalderen. Den norske borgerkrigen ble fortalt i Håkon Håkonssons Saga og den islandske borgerkrigen ble fortalt i Sturlungasaga. Der ble også Geirmundur Heljarskinn Hjørsson satt inn i den store sammenhengen etter at Snorre hadde redigert ham ut.
Bra kjempa!
Vi som er av islandsk slekt men ikke har islandsk personnummer har ikke adgang til nettstedet www.islendingabok.is. Det har Alltinget på Reykjavik bestemt som et kompromiss de kan leve med. Foreldrene mine, tre besteforeldre, onkler, tanter, søskenbarn, oldeforeldre tilbake til tiden før landnåmet er skrevet ned der. Nyinnvandrete med islandsk personnummer har teoretisk adgang, selv om det ikke er familie å spore. Det føles ikke godt å bli holdt utenfor familien av Alltinget.

Kommentarer

  1. 25.09.2009 hadde du overskriften et Tjora mot. Hva betyr det?

    SvarSlett
  2. Svigermor fra Jæren brukte uttrykket “et tjora mot”. Det er at motet er tjoret fast og ikke fyker av når en er redd.
    Overskriften er om at andre steder nær Sola er like storslagne som Sola. De er bare ikke gitt noen rolle av Snorre. De har grunn til å fortelle om seg selv. Ingen andre gjør det.
    Uttrykket i overskriften faller sammen med gården/bygden Tjora som et ordspill og en påpeking av en gård med en historie de kan ha mot til å fortelle selv om Sola kaster skygger. Jeg mener Jæren nord og sør har mye mer å fortelle og gleder meg til å høre mer.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon