Stavanger down to Size

132 000 innbyggere på et så lite område at det er Norges tettest befolkede kommune etter territorialutvidelsen. Den i tid nærliggende Haugaland kommune i Nord-Rogaland har et innbyggertall på 80 000 over et område på størrelse med Greater London. Det er her vekstpotensialet på Vestlandet ligger. Dersom Karmøy kommune våger å vise lederskap i kommunesammenslåingen vil Haugalandet være et livskraftig alternativ til de overfylte byene Stavanger og Bergen.
Hvor skal Vestlandets hovedstad ligge? Bergen er sentralt men fastlåst i utviklingen sin. Bjørgvin er igjen blitt historie. Voss er et emne til ny hovedstad for Vestlandet.
Hva med Stavanger? De har ikke etlet seg til noe stort, bare større enn de er. Det vil lette på det interne trykket. De vil ha øyriket i Boknafjorden. Jeg foreslår at de kjøper opp Bokn kommunes gjeld og investerer så mye at den lille kommunen ser seg godt tjent med å tilhøre Stavanger i stedet for Tysvær/Haugaland. Blir det  for ekspansivt? Karmøypolitikerne må forstå hva kommunesammenslåing går ut på. Det dreier seg ikke om et forhold til Haugesunds bykjerne. Det dreier seg om posisjon på Vestlandet.
Stavanger kan få sin Golden Gate Bridge fra Mariero til Hommersåk og dermed blir Gandsvågen The Bay, med teknologi opp Ganddal The Valley, til langt ut på Jæren, The Shard. Slik får også Randaberg og Sola rom til å dyrke maten.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon