”London was, but is no more.” John Evelyn

Den store bybrannen i London på 1600 tallet førte ikke til at gatekartet i bykjernen City forandret seg. Derfor er gatene de samme middelalderske stredene, de uforklarlige gateløpene der bare de smale kommer fram. Ingen i det rike City hadde råd til forandring, bare til å komme seg i stand igjen etter brannen.
Hvordan skal norske byer klare å forandre seg når vi bygger i de gamle rutemønstrene som ikke lenger har sin opprinnelige hensikt. De korttenkte svarene er at vi bygger i høyden. Det er billigere enn å forandre grunnrisset. Kontorene lages i sentrum mens varelagrene legges på bondens aker.
De byene som fra middelalderen er lagt til en liten våg og en os, Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim har ikke hatt forutsetninger for problemfri vekst og deler problematikk med Førde i Sunnfjord. Befolkningsskalaen er en annen, bildet er instruktivt. Hvorfor skal alt virke og all identitet presses inn i middelalderdelen av byene? Intelligens kjennetegnes av åpenhet og god flyt mellom noder, mellom bydeler, slik Norge også vil kunne fungere intelligent i nettverket som byene utgjør.
Oslo må gjøre Lillestrøm attraktiv for å kunne være sunn og tiltrekkende selv.
Bergen må gjøre ombygdene attraktive for å få draget.
Stavanger må investere i jordbruk på Sola og Randaberg for å bli sitt gamle selv. Stavanger, Sandnes og Hommersåk er nodene for vekst langs Gandsfjorden. Bygg bru over fjorden!
Trondheim er den byen med størst vekstpotensiale og omland, fra Orkanger, via Melhus til Stjørdal, og tør jeg si det; Østersund?
Hva med Førde i Sunnfjord? Naturen gjorde stedet til et knutepunkt for folkevandringer, til Skei der veivalget var vesentlig. Man havnet i Sogn og Valdres, eller i Nordfjord og Sunnmøre. Man stoppet ikke i Førde. Nå ønsker Førde å vokse på stedet, inkludert utslippsproblematikk. Det er grenser for slik vekst. Intelligensen sier at Førde må bli god på formidling av varer og tenking fra kyst til fjells.
London er forunderlig. Vi må tenke hele veien.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon