Gå til hovedinnhold

NyNavn for underholdningens del

Oslo gikk foran med navneskifte fra Christiania til Oslo. Well done.
Vi må ha nytt navn på Kristiansand og Kristiansund. Oslo klarte å kvitte seg med Christiania-navnet.
Kristian kvarts rykte for ingeniørframvekst er ufortjent fordi dette var tysk teknologi, bla gruvedrift, med sin egen livskraft.

Kristiansund blir til Freya for gudene og menneskenes skyld. Fosnanavnet er fint, men Freya finner gjenklang i angel-saxernes engelske verdensspråk. Markedsføring: Om julenissen kom fra Rovanjemi, så kom Freya fra Freya!

Bergen blir til Bjargvin. Antakelig var det hollendere og tyskere som vrengte navnet fra Bjargvin til sitt familiære Bergen.

Trondheim blir til Nidaros uten diskusjon. Bakgrunnen er for svær til at det skal framkomme diskusjon. Debatten om Trondhjem/Trondheim skapte uheldig sterk tilknytning til begge variantene. Trønderheimen er som Bondeheimen. Nidraos’en er stedet, utløpet. Trondheim er mer enn Trøndelag. Byen er sentrum for landet vårt mellom Stadt, Jemtland og Rana. Nidarosen er nøyaktig stedsangivelse.

Lillehammer skadet omdømmet sitt med Lillyhammer. Bytt til Mesna før det er for sent.

Stavanger blir til Tunga, som er en versjon av Stavanger, Tungeneset er Staf’en i *Stav* og *anger* er sammenknepningen i landskapet mellom Sola og Hinna, der landet henger sammen. Smak på navnet i deepthroat form: Tonga.

Kristiansand blir til Otra. Oder-Neisse forbindelsen der folk vandret fra og til og videre opp Setesdalen/Seidisdalen, som nabodalen Fyresdal/Føringsdalen.

Tønsberg blir til Tunsberg, eller Oseberg som Sandefjord blir til Gokstad?

Fredrikstad blir til Glomma. Det heter allerede Glommen der. Glåmenden?

Haugesund blir til Havgard, Haugard, eller Skard.

Kopervik blir til Kauparvik, Kauparborg. Om de ikke er greie må de hete Trelleborg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De Rikes Miljøkrav

Amerikansk bilindustri har måttet innrette seg mange ganger etter oppjusterte miljøkrav, spesielt fra staten California. Da det rant over for en av industrilederne sa en kollega til ham at han ikke måtte se så svart på det. Han måtte se på situasjonen som en opportunity. Med nye miljøkrav fikk de jo solgt enda flere biler! Selv lyddemperen var et miljøkrav!
De som aldri har måttet bidra i arbeidet for en renere trafikk er bank, forsikring og bil-importører. Staten har begått flere feil ved å gi avgiftlette til forskjellige biler, senest den rådyre energislukeren Tesla. Når en først skal hjelpe på en vanskelig situasjon med å gi avgiftslette må en involvere alle ledd i bilbruken vår. Eksemplet er å ta bort avgift på små biler, gi rentefrie lån, gi gratis tredjepartsforsikring, og fri hovedservice. Slik vil alle som tjener på bilsalg yte noe for å hjelpe på trafikksituasjonen. Høyres sosiademokrati er ikke en utopi. Der er bare så mange rike som ikke vil bidra.

Slik går det mot Korrupsjon

Norsk klimaminister Vidar Helgesen besøker Teslafabrikken i USA.Unødige besøk er smøring. Tesla har fått avgiftsfritak for energislukende raske og store biler. Hva mer kan Norge bidra med? Det eneste en kan lære av fritaket er sine egne feil.
Norge lærer ikke av Tesla. Tesla lærer av Norge at de kan få ferdig innebygd importfritak og halvert salgspris ift konkurrentene. Klart de er interessert i oss som kjøper energislukere: Vi er jo på verdenstoppen i forbruk. Høyre sier det selv, per capita.

Økt forbruk som medisin

Høyre går foran ved å anbefale økt forbruk. Etter økonomi og økotenkningen deres skal dagens biler erstattes med el-biler. Det betyr at bilsalget ikke skal være del av ressurspolitikken. Det skal holdes på dagens nivå eller økes ved tvungen utbytting av eide biler. Dersom vi reduserer bruken av de bilene vi har reduserer vi belastningen på naturen og menneskeskapte miljø uten at det koster oss og naturen noe som helst. Bilprodusentene kan sette ned antall solgte biler uten å gå over ende. Høyre kan hjelpe med å profilere modellutvalget ved å ta bort avgifter på de små bilene som vil hjelpe saken. De tok bort avgiftene på ressursslukere som Tesla. Det holder om bilene når 100 kilometer i timen. Ved avgifteredusering kan vi få profilert bilparken til byvennlige størrelser, både antall og lengde x bredde. Den overveiende delen av biltrafikken vil dermed bli mindre innenbys. Det er ikke et problem å kjøre landet rundt i småbiler. Vi er en befolkning med erfaring i nettop det. Statistikk …