Gå til hovedinnhold

Heljar. Notat for arbeid med en slektning.

Geirmund og Håmund Heljarskinn. Navnet.
Alminnelig antatt å bety hud så mørk som Hel. Se boken "Den Svarte Viking” av Bergsveinn Birgisson.
Var Hel forbundet med mørket eller var mørket en sen katolsk karakteristikk av alternativet til et liv med kirken?
Var mørket aktuelt på 800-talllet?
Var Hel forbundet med mørke på tiden Hálfs saga ble notert?
Var Hel forbundet med mørke  på den tiden Sturla Tordson gjeninnsatte Geirmund i historien? Karakteriserte Sturla Tordson Geirmund som hél og stygg?
Se Hubert Seelow for håndskriftdateringer.
Far til tvillingene karakteriserte dem slik: “eigí sa eg slik heliar skin.”

St. Helier er hovedstaden på Jersey. Dette er vikingeområde og lettseilt for Hálf og Hálfsrekkene.  Den hellige Helier var biskop der. Han var etter sagnet en gudesendt sønn til et eldre, til da barnløst ektepar i dagens Belgia. http://en.wikipedia.org/wiki/Helier
Den sorte madonna er en figur innen katolsk kristendom og kristendommens spredning har vært historisk kontrollert av den katolske kirken og ikke tilstede i alminnelige historiebøker. http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Madonna
Der har vært evangelisering fra koptisk kirke og ariansk forståelse av Gud som har funnet veien til nordvestlige Europa. Her er rik anledning til å sette sammen menneskeutséende etter litterært behov. Der er et omvendelsesmotiv her som i Sturla Tordsons vendepunkt ved lunden på Skard. Etter Geirmund var der kristendom, irsk og ikke norsk.
Hva er da heliar? Dette er legendestoff fra Hálfs område, bestefar til Geirmund og Håmund.
Den faste godsbåten mellom Skottland og Lerwick, Shetland heter “MS Helliar". Artig.
Helliar Holm på Orkneys. http://en.wikipedia.org/wiki/Helliar_Holm.
Dersom kong Augvald kom fra fjellene har han og folket hans kommet opp enten Setesdalen eller Telemarksvassdraget til Haukeli og ut til kysten. De har kommet fra sørøstlige Europa der mørkhudete jegerfolk levde. http://www.bbc.com/news/science-environment-29213892
Folkevandrere fra nordlig indo-europeisk område hadde mørk hud og blå øyne. Far og tante Lilly med mor fra Breidfjord og Bildudal hadde olivenhud, blå øyne og sort hår. Faren deres var bonde på Hagi og formadr i Pigghåfangerlauget. Faren hans igjen red strendene som syslumadr.
Berberne i Nord-Afrika var reisende folk og afrikanere gjorde tjeneste i romerhæren. Her er gener nok å ta av.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De Rikes Miljøkrav

Amerikansk bilindustri har måttet innrette seg mange ganger etter oppjusterte miljøkrav, spesielt fra staten California. Da det rant over for en av industrilederne sa en kollega til ham at han ikke måtte se så svart på det. Han måtte se på situasjonen som en opportunity. Med nye miljøkrav fikk de jo solgt enda flere biler! Selv lyddemperen var et miljøkrav!
De som aldri har måttet bidra i arbeidet for en renere trafikk er bank, forsikring og bil-importører. Staten har begått flere feil ved å gi avgiftlette til forskjellige biler, senest den rådyre energislukeren Tesla. Når en først skal hjelpe på en vanskelig situasjon med å gi avgiftslette må en involvere alle ledd i bilbruken vår. Eksemplet er å ta bort avgift på små biler, gi rentefrie lån, gi gratis tredjepartsforsikring, og fri hovedservice. Slik vil alle som tjener på bilsalg yte noe for å hjelpe på trafikksituasjonen. Høyres sosiademokrati er ikke en utopi. Der er bare så mange rike som ikke vil bidra.

Slik går det mot Korrupsjon

Norsk klimaminister Vidar Helgesen besøker Teslafabrikken i USA.Unødige besøk er smøring. Tesla har fått avgiftsfritak for energislukende raske og store biler. Hva mer kan Norge bidra med? Det eneste en kan lære av fritaket er sine egne feil.
Norge lærer ikke av Tesla. Tesla lærer av Norge at de kan få ferdig innebygd importfritak og halvert salgspris ift konkurrentene. Klart de er interessert i oss som kjøper energislukere: Vi er jo på verdenstoppen i forbruk. Høyre sier det selv, per capita.

Cold Fusion

En fusjonering av MDG og Frp går lett uten høy temperatur. Som eksempel på den vellykkede fusjoneringen har vi Tesla's modell S. Bilen er kjøpt av Frp-menn som jubler over avgiftfritaket. De har alltid ønsket seg en bil som gjør 200 km/t og innebærer den amerikanske drømmen. Bilen er stor, tung og brei. Den kommuniserer. MDG ønsker avgiftsfritak for el-biler. Da får de eksosfritt sentrum og alle er fornøyde. MDGs støttespillere liker det økte salget av dyre biler som avgiftsfritaket medfører.
MDG har alt å tjene på neste fusjon. Da kan de ta Frps plass i regjeringen, men da må det høyere temperaturer til.