Solafjorden

Stavanger Museum var motvillige ved utgravinger på Avaldsnes, Karmøy. Nå har de kastet seg ut i Hafrsfjorden med geomålinger av slaget i år 872. 
Der er ikke publisert noen premisser for søket, bare forhåpninger om å finne noe som kan gi konklusjonen at slaget om Norge stod i dagens Hafrsfjord. Samme hva man finner under bunnslammet kan det ikke knyttes til en rikssamling, kun til at gjenstandene hadde sunket til bunnen. Vitenskapelig er det et dårlig grunnet arbeid som er satt i gang. Siden vi alle kjenner menneskenaturen og dens higen etter bekreftelse følger vi med.
Hva trenges for å kunne si at der var et større sjøslag på vannet over bunnslammet?
Kjølstammer i kampformasjon. 
En hær av skjelett med huggskader.
Våpen fra rundt en tredjedel av kampdeltakerne.
Kastespyd, økser, hammere og kniver som gikk ned med eierne.
Hjelmer.
Dette er urimelige krav til et funn, men overbevisende.
Hvordan de skal kunne avkrefte at der har funnet sted et slag er vanskeligere å forestille seg.

Stavanger Museum tar forbehold og sier at det er ikke bare slaget i 872 de finner interessant. De mener også at Hafrsfjord var Norges største jernalderhavn og viser til sjøbodene som ligger i vannkanten i dag. Selv sier arkeologer i andre sammenheng at sjøen stod 2-3 meter høyere den gang Slaget i Hafrsfjord stod. Det betyr at de smukke bakkene ned til vannkanten var tilbake fra dagens nivå. Om der skulle være kaier å lete ved, skulle de vel være på landjorden.
Dersom sjøen stod 3 meter høyere i 872 ville dagens Sola Flyplass ha vært under vann eller vært våtmark. Kanskje der hadde vært fritt vannløp slik at Sola var en øy; Soløy. For at Sola skal være komplett arkeologisk undersøkt må flyplassen graves opp. En liten vikingalv viste seg for meg på rullebanen. Han bare lo og sa at flyene kunne få låne Karmøy Lufthavn, Avaldsnes.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon