Liareid Sveio

Hvilket sted.
Når man kommer fra sørøst kjører man inn i et mildt landskap med fremmed arkitektur. Moden og tiltalende arkitektur og med avisen Vestavinds artikler om veien mellom Liareid og Valevåg begynner undringen: Hvor mye vi ikke vet. Fordi vi aldri har spurt.
Stein har alltid vært handelsvare, fra før steinalderen. Hvorfor der finnes Grorudstein i Sveio er kanskje ikke så rart. Om vi skal forstå dette historisk må vi også ha noe om når steinen kom dit. Oppdageren av denne steinen, Trond Lier, gjør seg tanker om romertid/ folkevandringstid. Hva da med kileskrifttydningene i Viksefjorden og på Utsira. Han har lagd spenning av europeiske dimensjoner.
Kan denne Grorudsteinen ha blitt hentet fra en av storgravene på Haugalandet? Etter et gravhaugprosjekt som ikke ble noe av, pga Harald Hårfagre? Kan steinen ha blitt ført til Liareid som en del av Geirmundur eller Håmundur Hjørssons forpurrede planer om egne gravhauger? Har de hatt forestillinger om gravhaugstyling?
Vi må spørre mest mulig. Denne steintransporten er i limbo, et historisk vakum. Vi har bare oss selv å takke for at vi ikke vet.
Kan denne fremmede arkitekturen og denne langreiste steinen ha en sammenheng in situ Liareid?
Har steinen reist direkte til Liareid eller har den hatt mange stopp oppover i tiden og langs kysten?
Steintransport over fjellet, eller var vi ikke i nærheten av egypternes og stonehengernes steintransport? Hvilke dimensjoner skal vi spille i? Pave Hadrian overførte marmorstein fra Italia til bygging av Karl den Stores katedral i Aachen i 786/787.
Eller er det tale om næringsvirksomhet av nyere dato; hurtig oppløselig historie? Mer om Liereid og Sveio på
http://www.hogaland.no/kreta-til-sveio.html
og
http://www.hogaland.no/hertugen-av-hardanger.html

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon