Gå til hovedinnhold

Et Tjora mot

Hafrsfjord er usannsynlig som kamparena. Innseilingen er for smal. Selv om vannet stod høyere før, er innseilingen så trang at man kan selge billetter der.
"Fjorden" er for liten til at Hårfagre kunne ha ligget der med norgeshistoriens kanskje største flåte til da. Deretter ta imot en i tall jevnbyrdig motstander.
At taperne flyktet over Jæren er ikke en stedsangivelse. De kan ha flyktet fra Boknafjorden og inn Gandsfjorden og videre over Jæren, rundt Tungenes og videre over land.
Snorre har plassert det avgjørende slaget nærest mulig Skjalgssonslektens maktbase, Sola. Fordi denne grupperingen var den sterkeste opposisjonen til kongsmakten. Snorre henrettet også Erling Skjalgsson i Boknafjorden, på eller rett utenfor Soladynastiets kjerne. Litteraturmotivene er der som hyllest til norskekongen Håkon Håkonsson.
Der er flere "Ut Mot Havet"-fjorder i området rundt kongsgårdene. Avaldsnes har fjord nordover ut mot Sletta og sør ut Skudenesfjorden. Utstein har havgapet rett vest. Samme med Stavangerfjord. Boknafjorden er en reell hafrsfjord. Eneste muligheten for dagens Hafrsfjord å forsvare havnavnet sitt er om sjøen gikk høyere og sanden lå lavere; dagens flyplass oversvømmet og Solastranden var bunnen i Hafrsfjorden.
Hva med arkeologiske holdepunkt for slaget?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De Rikes Miljøkrav

Amerikansk bilindustri har måttet innrette seg mange ganger etter oppjusterte miljøkrav, spesielt fra staten California. Da det rant over for en av industrilederne sa en kollega til ham at han ikke måtte se så svart på det. Han måtte se på situasjonen som en opportunity. Med nye miljøkrav fikk de jo solgt enda flere biler! Selv lyddemperen var et miljøkrav!
De som aldri har måttet bidra i arbeidet for en renere trafikk er bank, forsikring og bil-importører. Staten har begått flere feil ved å gi avgiftlette til forskjellige biler, senest den rådyre energislukeren Tesla. Når en først skal hjelpe på en vanskelig situasjon med å gi avgiftslette må en involvere alle ledd i bilbruken vår. Eksemplet er å ta bort avgift på små biler, gi rentefrie lån, gi gratis tredjepartsforsikring, og fri hovedservice. Slik vil alle som tjener på bilsalg yte noe for å hjelpe på trafikksituasjonen. Høyres sosiademokrati er ikke en utopi. Der er bare så mange rike som ikke vil bidra.

Slik går det mot Korrupsjon

Norsk klimaminister Vidar Helgesen besøker Teslafabrikken i USA.Unødige besøk er smøring. Tesla har fått avgiftsfritak for energislukende raske og store biler. Hva mer kan Norge bidra med? Det eneste en kan lære av fritaket er sine egne feil.
Norge lærer ikke av Tesla. Tesla lærer av Norge at de kan få ferdig innebygd importfritak og halvert salgspris ift konkurrentene. Klart de er interessert i oss som kjøper energislukere: Vi er jo på verdenstoppen i forbruk. Høyre sier det selv, per capita.

Cold Fusion

En fusjonering av MDG og Frp går lett uten høy temperatur. Som eksempel på den vellykkede fusjoneringen har vi Tesla's modell S. Bilen er kjøpt av Frp-menn som jubler over avgiftfritaket. De har alltid ønsket seg en bil som gjør 200 km/t og innebærer den amerikanske drømmen. Bilen er stor, tung og brei. Den kommuniserer. MDG ønsker avgiftsfritak for el-biler. Da får de eksosfritt sentrum og alle er fornøyde. MDGs støttespillere liker det økte salget av dyre biler som avgiftsfritaket medfører.
MDG har alt å tjene på neste fusjon. Da kan de ta Frps plass i regjeringen, men da må det høyere temperaturer til.